Ovih dana društvene mreže preplavile su fotografije kolača, peciva, slastica i kruha, ljudi pečenjem i kuhanjem krate vrijeme u izolaciji. U moru profesionalaca i amatera možete naići i na profil Hannah Page na kojem možete vidjeti kako od kruha nastaje umjetnost.
Hannah koja predaje povijest u srednjoj školi u Sjevernoj Karolini stoji iza popularnog profila na Instagramu, Blondie + Rye, a za Insider je ispričala svoju priču.
Kruh je prvi put počela peći prije šest godina kada joj je kolega za vjenčanje poklonio Dutch oven odnosno posudu od lijevanog željeza. U posudi je bio ručno napisan recept za kruh Jima Laheya, vlasnika legendarne Sullivan Street Bakery u New Yorku. "Bio je to moj prvi put da sam ispekla kruh i da sam koristila komercijalni pekarski kvasac." Nekih šest mjeseci od kada je počela peći kruh Page se počela više interesirati i prvi put ikada je napravila kiselo tijesto. "Možete voljeti peći kruh, ali jednom kada sami napravite svoj starter i kada krenete od nule, e tada se rodi ta ljubav. Radite nešto iz ničega, a moj starter ima mikrobe koje niti jedan drugi nema." Tako je i ona počela peći kruh svakog dana i ubrzo postala sve bolja i bolja, a uskoro se počela baviti i dizajniranjem kruha prije nego ga ubaci u pećnicu. "Ne znam kada sam točno počela dizajnirati i ukrašavati, znam samo da sam se našla u jednom trenutku kako po svuda crtam dizajne - bilježnica za sastanke, planer, računi... "
Recept za hit kruh koji uvijek uspije pogledajte u videu:
Svako njezino djelo izgleda fantastično, a ona tvrdi kako ne radi puno planova unaprijed pogotovo zato što se kruh može potpuno raspasti, odnosno ukrasi urezani ukrasi možda neće ispasti kako ste zamislili. Trenutno inspiraciju 'vadi' iz prirode - lišće, boje, cvijeće...
Za urezivanje koristi oštre kuhinjske škare, a određeni recept za kruh, kaže, nema. Koristi ono što ima kod kuće i voli improvizirati. "Dok nisam počela ovo raditi nisam ni znala da imam umjetničku crtu u sebi. Bila sam dosta nespretna prije. Moja sestra je talentirana za crtanje i umjetnost, ali ja nikada nisam bila nešto posebno dobra u tome." Njezin talent kao i broj pratitelja narastao je s vremenom, a puno ljudi ju je pitalo zašto svoj dar ne bi pretvorila u biznis. Za nju, pečenje kruha je puno više od same objave na društvenim mrežama. Kaže da na nju ima efekt meditacije. "Zaista mi je cijeli taj proces opuštajući. Jutarnji sam tip i tada i pečem, kada nitko nije budan i sama sam sa sobom. Postalo je to moja jutarnja rutina."
Njezinu rutinu možete pogledati u galeriji ispod:
Još jedna stvar koju Page voli kod svog hobija je kada podijeli kruh s dragim ljudima. "Obožavam odnijeti učenicima, najviše cijene. Uvijek se šalimo da su kao čopor vukova, okrenem se i ostanu samo mrvice, sve pojedu." Kruh nosi i obitelji i prijateljima, osobito kada je netko neraspoložen. Kaže kako je uobičajeno nositi kolače i keksiće, pa ona voli iznenaditi lijepo ukrašenim kruhom.
Onima koji tek počinju preporuča da koriste pekarski kvasac, a tek onda da pređu na izradu kiselog tijesta, ali ako želite odmah krenuti s tim i nemate starter kontaktirajte obližnju pekarnicu i pitajte mogu li vam prodati.