Kuhar Russ Adams iz Washingtona otkrio je na društvenoj mreži Quora zašto prije konkretne hrane u restoranima posjetitelji dobiju peciva, perece ili kruh, a zapravo je vrlo logično. Svoje su mišljenje podijelili i još neki korisnici.
"Kao prvo, od ovih peciva bit ćete žedni. Žedni ljudi onda naručuju još pića, a to znači i bolju zaradu. Drugo, kruh ili bilo što slično pokreće probavu i od njega samo dodatno ogladnite. Upravo zato se događa da ljudi naruče više nego što mogu pojesti, a kasnije kažu kako su se zaletjeli. Posljednji razlog je taj što kada ljudi u restoranima imaju zanimaciju, a to je u ovom slučaju jedenje kruha, onda nisu dosadni i ne traže stalno konobare", napisao je Adams.
Ovo pitanje ima više od 100 odgovora, a od Adamsova objašnjenja pogledan je više od 113.000 puta. Evo još nekih objašnjenja. "Slažem se s time da, kada nešto dobijete, sigurno ćete to zapamtiti i ponovno se vratiti u isti restoran. Možda ćete ostaviti i veću napojnicu", napisao je jedan korisnik.
Javio se i Joe Colella koji je nekada bio vlasnik restorana i podijelio svoje iskustvo. "Većina ljudi previše razmišlja o odgovoru. Jedini razlog zašto smo mi ljudima davali kruh prije glavnog jela bio je da se uspori narudžba, odnosno da kuhari sve stignu pripremiti. Konobar će uzeti narudžbe od ljudi redom kako su dolazili, a dok čekaju, posjetiteljima se daje kruh. Da zaključimo, ovo nema nikakve veze s time što su konobari dobri i ljubazni i žele vam darovati kruh, već se jednostavno koriste ovim trikom zbog sebe."
Kimberly Lewis bila je konobarica i otkrila kako kruh ima jedino manipulativnu ulogu. "U talijanskom restoranu u kojem sam radila, imali smo oko dvije minute za to da svima donesemo kruh na stol kad sjednu. Morali smo odrediti količinu i začiniti ga. Potom smo morali u roku od pet minuta donijeti im novi kruh ako su taj već pojeli. Zašto? Jer su posjetitelji katkada vrlo naporni. Kada sjednete i čekate, sve se čini sporo, a kruh okupira ljude i vrijeme će jednostavno brže proći. Da skratimo: kruh se servira zato što su posjetitelji nestrpljivi."
Stari trikovi .... ništa novo .... ajd, novo za one, koji ne idu često po restauranima.