Spolovi

Poslovi u kući nisu ni približno jednako raspoređeni

poslovi
14.10.2010.
u 09:00

Četiri od pet žena nakon radnog dana brine se o djeci i obavlja kućanske poslove, a suprug ili partner tek jedne od njih sudjeluje u toj aktivnosti.

Četiri od pet žena nakon radnog dana brine se o djeci i obavlja kućanske poslove, a suprug ili partner tek jedne od njih sudjeluje u toj aktivnosti, rezultati su najnovijeg britanskog istraživanja. Iako se vrlo malo bave kućanskim poslovima, a 15 posto ih čišćenje kuće smatra vrlo teškim poslom, zanimljivo, ipak očekuju da im dom uvijek blista od čistoće.

– Moj muž često skuha, usisava i pere suđe, ali podove i sanitarije nikad nije očistio, što je najteže – kaže Zagrepčanka Branka.

Prema istraživanju britanskog proizvođača kućanskih aparata Miele, žene čiste jer su tako naučene, a strašno im je neugodno naiđe li posjetitelj u trenutku kad im kuća nije uredna i čista. Nitko tada nije dobrodošao. Sve u svemu, zaposlene žene nakon svog radnog vremena u pravilu odrađuju i “drugu smjenu” kod kuće.

Istraživanja u vezi s podjelom kućanskih poslova brojna su, pa je tako utvrđeno i da muškarci provedu devet sati tjedno obavljajući ih, a žene 20. Iako su se razlike među spolovima do 21. stoljeća smanjile, neke tradicionalne podjele teško se brišu.

– U vezi s podjelom rada u kući žene se nisu emancipirale i to pokazuju sva istraživanja. Hrvatska se u tome ne razlikuje od zemalja zapadne Europe – kaže dr. sc. Branka Galić, pročelnica Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Usprkos svim dometima o pitanju ravnopravnosti spolova, ukorijenjene podjele poslova, čini se, baza su za niz društvenih anomalija na štetu žena. Žene su u Hrvatskoj u prosjeku plaćene 12 posto manje od muškaraca, a slično je i u Španjolskoj, Portugalu, čak i Švedskoj. Zbog rodiljskog dopusta i čuvanja trudnoće oštećene su manjom mirovinom, no ipak im se radni vijek izjednačuje s muškarcima.

Ključne riječi

Komentara 4

DO
doktorica
10:13 14.10.2010.

šta bi muškarci radili da nemaju TV?!

JA
jankoprekobrda
10:37 14.10.2010.

Kako to da muski ne sudijeluju? Dok ona sprema, on provijerava jeli kauc dovoljno tvrd Kada ona skuha, on pojede Dok ona pere sudje , on mijenja kanale na TV Dok ona dijecu redi, on se informira na kaucu Dokk ona lezi rasirenih nogu, on izmedju pokusava da se zadovolji. Ako je on osjemeni ona eventualno rodi Ako je ona vec rodila onda je red i da se brine o tome sto je rodila Kada on ukaki gace, on ih opere Ako se on ponekad okupa, ona poslije uredi kupatilo Ako on pocme da mu laprda, on joj opali samrcinu I eto zar oboje ne ucestvuju u svemu cijelo vrijeme

10
10ye
21:13 14.10.2010.

Kućanski poslovi nisu jedini poslovi koje u jednoj zajednici treba obaviti. Ti drugi poslovi često su takve prirode da ih žene ne žele raditi nego se radije prihvate onog što je komforno i rutinsko (redovni kućanski poslovi) a njima neugodne poslove prepuštaju mužu. Kontinuirano prigovaranje na temu raspodjele kućanskih poslova dio je strategije stjecanja boljeg položaja putem nametanja krivnje. Poznata i česta psihološka pasivna agresija. Pogledajte muževe koje osobno znate i recite koliko se oni doista uklapaju u nametnuti stereotip muža koji ništa ne radi nego leži na kauču, ide u birtiju i tuče ženu. Naći ćete ponekog, ali tek kao lošu iznimku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?