U strahu od svinjske gripe Kinezi masovno jedu bijeli luk i prave zalihe. Jedna škola u Hangdžuu, na istoku Kine, nabavila je više od 200 kilograma bijelog luka koji i učenici moraju jesti svaki dan, zabilježio je britanski list Daily Telegraph. Zbog velike potražnje cijena mu je čak petnaesterostruko skočila u odnosu na godinu prije. Sličan je trend, što se cijena tiče, zahvatio i Hrvatsku. Naši trgovci kažu kako je kilogramu češnjaka lani u ovo vrijeme veleprodajna cijena bila četiri-pet kuna, a sada je 15-16 kuna. Kineski je utjecaj izravan.
– Većina češnjaka koji je sada u prodaji dolazi iz Kine. Domaći je prevladavao u srpnju i kolovozu, a sada kuhamo s kineskim – kaže iskusni prodavač na zagrebačkoj Zelenoj tržnici Mirko Vrcan.
U Hrvatskoj, međutim, povećanja potražnje koja bi se vezala uz svinjsku gripu nema.
– Češnjak se, kao i uvijek u ovo doba godine, traži nešto više, ali zbog svinjokolja – kaže Vrcan i slaže se s analitičarima Daily Telegrapha koji zaključuju da je nestašica i rast cijena u Kini posljedica tržišnih manipulacija.
mater pas uvijek i za sve su krivi ti kinezi