Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
a iz istog su vremena...

Povijesne činjenice koje se 'igraju' s našom percepcijom vremena: Događaji koje nikada ne biste spojili

Britannica
26.09.2023.
u 15:30

Tek je 2015., kada je lansirana već šesta generacija iPoda, ukinuto ropstvo u islamskoj Mauritaniji, posljednjoj zemlji na svijetu u kojoj je još bilo legalno.

U većini škola povijest se, kod nas kao i u SAD-u, uči ili prema geografskom položaju ili prema razdoblju; tako se npr. antička povijest obično dijeli na povijesti različitih područja (Grčka, Rim, Egipat, istočna Azija itd.), što rezultira time da učenici često nemaju linearno razumijevanje i ne shvaćaju da su se neki događaji dogodili otprilike u isto vrijeme. Isto tako, zahvaljujući načinu na koji je strukturirana nastava, također nam je teško pojmiti da se mnogi povijesni događaji nisu zbili tako davno kako nam se čini; tako je na primjer Kleopatra živjela bliže prvom slijetanju na Mjesec nego izgradnji Velikih piramida, a Mississippi je ropstvo ratificirao tek 2013.

Da pokaže neke slične primjere, stranica nsnews.com odabrala je 50 povijesnih činjenica za koje vjeruju da će iskriviti naš osjećaj za vrijeme i razumijevanje povijesti; a mi prenosimo neke od njih:

  • Posljednja giljotina i 'Ratovi zvijezda'

Posljednje pogubljenje giljotinom u Francuskoj dogodilo se nakon premijere "Ratova zvijezda, IV epizoda: Nova nada". Usvojena od Luja XIV kao humana metoda pogubljenja, giljotina je ostala u upotrebi gotovo puna dva stoljeća, a zadnji put je korištena 10. rujna 1977., gotovo četiri mjeseca nakon što je prvi film "Ratovi zvijezda" stigao u kina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RJ🤙🏻 (@rjmclok)

  • Fašistička Španjolska i Microsoft

Fašistički diktator Francisco Franco vladao je Španjolskom od listopada 1936. do svoje smrti u studenom 1975., iste godine kada su Amerikanci Bill Gates i Paul Allen osnovali Microsoft . 

  • 'Zvjezdana noć' i Nintendo

Vjerojatno nitko ne bi povezao videoigru s poznatim uljem na platnu iz 19. stoljeća, no Vincent van Gogh je svoje remek-djelo "Zvjezdana noć" naslikao dok je boravio u mentalnoj bolnici 1889. , iste godine kada je Nintendo osnovao korporaciju (iako su prvi Nintendov proizvod bile karte, a ne PlayStation).

  • Ukidanje ropstva i iPod

Godine 2001. Steve Jobs je promijenio svijet lansirajući prvu verziju iPoda, sa 1000–2000 pjesama i baterijom koja traje 10 sati, a tek pet godina kasnije, kada je lansirana već šesta generacija iPoda, ukinuto je ropstvo u islamskoj Mauritaniji, posljednjoj zemlji na svijetu u kojoj je još bilo legalno.

  • Vunasti mamuti i egipatske piramide

Izgradnja piramida u Gizi ostaje jedan od najvećih svjetskih misterija; izgrađene su između 2550. i 2490. godine prije Krista, dok su pretpovijesni vunasti mamuti još hodali zemljom. Posljednje stvorenje iz ledenog doba umrlo je 1650. godine prije Krista, 900 godina nakon što su piramide dovršene.

  • Otkriće vitamina i plovidba Titanika

Godine 1912. Casimir Funk postigao je veliko znanstveno postignuće otkrivši vitamine, a iste je godine Titanic isplovio iz Southamptona u Engleskoj. Sve u svemu, 1912. bila je sjajna godina za medicinu, ali loša za prekooceanska putovanja.

  • Pad Rimskog Carstva i otkriće Amerike

Istočno Rimsko Carstvo palo je 1453., a četrdeset godina kasnije, 1492., Kristofor Kolumbo iskrcao se u Americi što znači da su mnogi koji su se smatrali Rimljanima (jedna od najstarijih civilizacija na svijetu) čuli za otkriće novog kontinenta.

Istraživanje pokazalo: Ako nosite odjeću ove boje, ljudi će vam više vjerovati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije