Nema tko ne voli kolače od sira, nešto je utješno u njima. Nama je ova prhka pita bolja od bilo koje varijante slavnog cheesecakea, a recept smo posudili s Instagrama Marije Herjavić Jerkić. Ovo je mjera za standardni kalup za torte.
Prhka pita od sira u obliku torte
Tijesto:
- 300 g oštrog brašna
- 100 g šećera
- 150 g maslaca
- 1 prašak za pecivo
- 2 žutanjka
- 50 ml mlijeka
- 1 žlica kiselog vrhnja
- malo soli
- korica neprskanog limuna
Nadjev:
- 500 g svježeg sira
- sok jednog limuna
- 3 bjelanjka
- 1 žutanjak
- 120 g šećera
- malo praška za pecivo
- šećer u prahu za posip
Priprema:
Za tijesto promiješajte sve suhe sastojke, dodajte ostale i izradite kompaktno tijesto. Bitno je da su svi sastojci što hladniji. Podijelite tijesto u dva jednaka dijela, zamotajte prozirnom folijom i pustite da malo odmori na hladnom. Za nadjev pjenasto umutite žutanjak i pola šećera. Dodajte sir i također pjenasto izradite u glatku smjesu. Dodajte sok limuna, prašak za pecivo, promiješajte i na kraju lagano špatulom umiješajte tučene bjelanjke s ostatkom šećera. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte svaki komad tijesta na veličinu kalupa za pečenje. Jedan dio pažljivo prebacite na masnim papirom obložen kalup, malo izbodite vilicom, rasporedite nadjev i preko svega stavite drugi dio tijesta. Lagano utisnite i pecite na 180 stupnjeva 30-40 minuta. Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu.