Lažni kamen

Pri kupnji nakita ustrajte na računu i izbjegnite podvalu

'prsten05_pho_ziv_210311'
'Jupiterimages'
17.04.2011.
u 12:20

Kada sam upitala za certifikat, zapitali su kakav certifikat ja to želim kad nije riječ o safiru. A dok sam birala prsten, prodavačica me uvjeravala da je riječ baš o safiru jer mi je samo to bilo bitno kod odabira.

Proslava 50. rođendana za Zagrepčanku Jadranku Š. nije ispala onako kako je očekivala, barem kada je dar u pitanju - zlatni prsten sa safirom. Njezin suprug odlučio ju je počastiti vrijednim darom za okrugli rođendan, ali cijela priča pretvorila se u noćnu moru.

 

– Suprug mi je za rođendan kupovao prsten sa safirom. U zlatarnici sam ga izabrala i trgovkinja me uvjeravala da je riječ o safiru. Tražila sam certifikat i rekla je da će suprug prilikom podizanja i plaćanja uz račun dobiti i certifikat jer sam prsten morala ostaviti na sužavanju. Ostavili smo akontaciju od 400 kuna, a ostatak je trebalo platiti kod podizanja. Suprug je podignuo prsten i uz njega nije dobio ni račun ni certifikat – ispričala je Jadranka Š.

 

Prsten je plaćen 1400 kuna, a kada je nazvala zlatarnicu i pitala za račun, odgovorili su joj kako se suprugu žurilo te nije uzeo račun, tvrdi Jadranka Š. i nastavlja:

 

– Kada sam upitala za certifikat, zapitali su kakav certifikat ja to želim kad nije riječ o safiru. A dok sam birala prsten, prodavačica me uvjeravala da je riječ baš o safiru jer mi je samo to bilo bitno kod odabira. Tražila sam novce natrag, ali su mi rekli da mi ne mogu vratiti novce. Sve sam prijavila Državnom inspektoratu i Ministarstvu financija.

 

Jadranka Š. trenutačno čeka rasplet situacije. Ne želi prsten nego samo svoj novac natrag jer je provjerom kod drugog zlatara otkrila kako se ne radi o pravom safiru. Kupac teško može znati je li safir pravi s obzirom na to da postoje različite kvalitete kamena. Kako neslužbeno doznajemo, kvalitetni safir stoji oko 1500 kuna, ali samo kamen bez prstena, što je prva naznaka da se u ovom slučaju ne radi o pravom safiru. Za istu cijenu može se dobiti prsten sa safirom, ali znatno niže kvalitete. Iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača kažu kako je gospodin kada je išao po prsten trebao ustrajati na računu.

 

– Čak i ako se žurio, prodavačica ga je morala spakirati uz prsten. Certifikati se izdaju i za puno manje vrijedne stvari poput originalnih kristala, a kamoli ne za safire. Što se tiče certifikata, njega nisu trebali dodatno tražiti nego je i tu potvrdu prodavačica u zlatarnici bila dužna ispisati i priložiti računu i nakitu – objašnjava Tomislav Lončar iz HUZP-a.

 

Cijelu situaciju ne treba generalizirati jer neće se ovakva priča dogoditi u svakoj zlatarnici, ali opreza nikada dovoljno čak ni kod kupnje manje vrijednih stvari.

 

– Uz račun za nakit mora se izdati i certifikat. To je standard koji se treba poštovati – zaključuje Mario Nokaj iz Udruge autora nakita Fajn.

Ključne riječi

Komentara 3

MI
MINERVA
12:40 17.04.2011.

Hajde, PRAVI moj safiru.. :)))

BO
bomba
13:45 17.04.2011.

Nije bitno da li se kupcu žurilo ili nije robu ne smije izdati bez računa ni naplatiti bez računa. Zato je trgovkinja kriva, ali se može vaditi da roba nije kupljena kod nje jer čime kupci to mogu dokazati. Tko im je kriv jer nisu kao kupci smjeli platiti robu bez izdatog računa ma koliko god im se žurilo, jer podliježu zakonskoj kazni zbog ne posjedovanja računa za kupljenu robu isto kao i trgovci zbog naplačivanja robe bez računa. Odakle dokaz da oni nisu kupili divljak prsten u drugoj zlatarni a žele podvaliti drugoj? Zato gospodo zbog ovakvih događaja račun je dokaz o porijeklu robe kod vlasnika a sada oni kao vlasnici treba da dokažu odakle im prsten da možda nije ukraden. Ima ona stara: Strpljen, spašen.

DU
Deleted user
19:55 17.04.2011.

Ljudi koji automatski ne traže račun, jako su mi čudni. Pa to je moj novac, i ne kupujem kifl i zahtijevam račun uvijek, MOJA je stvar hoću ga hititi odmah u smeće. DOK NE DOBIJETE RAČUN; NISTE DUŽNI PLATITI i imate pravo odšetati bez plaćanja. Ima navodno neki restoran na Gračanima ili tu negdi, Kod Žaca ili tako , gdje navodno NIKADA i NIKOME ne izdaju račun, Ja to nemrem vjerovati!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije