bruno šimleša

'Primio sam 'hejterske' mailove jer sam s braka skinuo auru svetosti'

bruno simlesa,portal (1)
Žarko Bašić/PIXSELL
12.02.2013.
u 22:37

Na prvom od ukupno pet planiranih predavanja temeljenih na bestseleru ''Škola života'' Šimleša je posjetitelje, a bilo ih je nešto više od 250, nastojao uputiti u to kako razviti ljubav prema sebi te vlastite potrebe uskladiti s okolinom

Da nije bilo stuba na koje su pristali sjesti, dio velikog broja znatiželjnika, ali i obožavatelja koji su večeras došli u Cineplexx Centar Kaptol poslušati novo izlaganje sociologa Brune Šimleše zasigurno bi ostao prikraćen za saznanja koja je najpoznatiji hrvatski autor literature za samopomoć iznio tijekom gotovo dvosatnog predavanja pod nazivom ''Razvijanje zdrave ljubavi prema sebi''. Na prvom od ukupno pet planiranih predavanja temeljenih na vlastitom bestseleru ''Škola života'', Šimleša je posjetitelje, a bilo ih je nešto više od 250, nastojao uputiti u to kako razviti ljubav prema sebi te vlastite potrebe uskladiti s okolinom i njenim očekivanjima.

Njegove knjige ne daju suhoparne, kategoričke i apsolutističke istine, ne zapovijedaju isključivo što napraviti i koje korake poduzeti već nude i praktične naputke kako nešto ostvariti, odnosno kako teoriju provesti u praksu. Upravo u toj činjenici Šimleša vidi i ističe osnovnu razliku između svojih i djela autora iz primjerice 70-ih ili 80-ih godina. Ali i ključ popularnosti svojih sedam knjiga koja, kako kaže i ujedno opovrgava skeptike, ne leži u gospodarskoj krizi.

Ljubav prema sebi razvija se odgajanjem srca

Takvo je i razvijanje ljubavi koju je ključno najprije razviti prema sebi. No razvijanje zdrave ljubavi prema sebi ne znači nužno sebičnost modernog čovjeka, njegov osjećaj superiornosti spram drugih ili razvijanje egoizma. Ljubav prema sebi očituje se u prepoznavanju i vrednovanju vlastite vrijednosti bez osjećaja dominacije spram drugih. Ona je kao takva autarkična. Takva se ljubav, smatra Šimleša, može doseći i razviti samo odgajanjem vlastitog srca. Ne nekakvim repetitivnim naredbama jer one mogu stvoriti samo privremeni, a ne dugotrajni efekt zadovoljstva. Primjerice, ako pojedinac osjeća autentičnu potrebu za tugom, neće je nikako riješiti ako svom srcu zapovjedi da se osjeća dobro. Takvo nešto je nemoguće. A i tuga je posve normalan osjećaj koji treba iskusiti i proživjeti.

Da bismo voljeli sebe, prvo što valja napraviti je, kaže Bruno, početi voljeti svoje mane. Prihvaćanje vlastitih mana težak je, no ne i neostvariv zadatak koji je uzročno povezan s prepoznavanjem vlastitih vrijednosti. Naime, Šimleša upozorava da, ako nismo u stanju prihvatiti vlastite mane, to znači da ili nam nedostaju vrline, ili ih nismo dovoljno osvijestili. A njihovo osvještavanje je nužno jer nam one obogaćuju život i daju snagu potrebnu za borbu sa svim negativnostima te smanjivanjem eventualnih nedostataka. Vrline je potrebno prepoznati i njegovati. One su vrijednost koje pomažu u odgajanju srca i voljenju sebe. Šimleša ih dijeli u tri kategorije. U prvu ubraja iskrenost, empatiju ili duhovitost koje posjeduje neki pojedinac. Druge su one koje aktivno nastojimo doseći. Naprimjer, ako se trudimo biti iskreni ili odani, to je vrlina samo po sebi. I posljednje, treće, one su u kojima uživamo, poput plesa, kuhanja ili bilo koje aktivnosti koja nas čini zadovoljnima, koja naše srce ispunjava kada je obavljamo.

Treba vrednovati i slaviti vlastite uspjehe

Život upravo treba ispuniti takvim vrlinama te tijekom dana pronalaziti što više trenutaka za njihova ostvarenja. Posvetiti se uživanju i vrednovanju vlastitih uspjeha, bili oni mali ili veliki. Vrlo je važno uspjehe znati proslaviti. Bitan je osjećaj koji oni stvaraju, snaga koju ulijevaju srcu koje će se potom lakše nositi sa životnim poteškoćama. Takvi uspjesi pridonose razvoju ljubavi prema sebi te postupnom rješavanju mana. Zadaci su to koji se ne postižu preko noći, kao što ni razvijanje zdrave ljubavi prema samom sebi ne znači ujedno da će ona pojedincu instantno pomoći platiti zaostale račune, uspješno okončati neki poslovni izazov ili poboljšati narušeni odnos s nekom osobom. Niti joj je to bit. Ali ona će zasigurno olakšati da mnoge stvari radimo lakše, brže i ne iz očaja. Olakšat će razvijanje odnosa prema vanjskom svijetu. No to je već tema za potpuno novo predavanje.

Primio 'hejterske' mailove jer je s braka skinuo auru svetosti

Odgovarajući na pitanje posjetitelja, Šimleša se u drugom dijelu predavanja osvrnuo i na nedavne izjave o braku zbog kojih je, kako kaže, primio mnoge ''hejterske'' mailove u kojem ga se proglasilo mrziteljem svih tradicionalnih i hrvatskih vrijednosti. No očekivao je da će ga optužiti da se zalaže za razvode.

Takve su optužbe stigle iz onih krugova koji se nisu potrudili pročitati sve što je rekao već su se samo ''uhvatili'' za onu jednu stavku koju su očito željeli čuti. Još jednom je istaknuo da mu se ''sviđa što brak sve manje ima auru svetosti i što su žene danas spremnije okončati loše veze''. No to ne znači da zagovara razvod, već da ga odobrava samo kao krajnje rješenje jer, kaže, postoje slučajevi u kojima se i uz najbolji i najveći trud narušeni odnosi nikako ne mogu popraviti. U takvim je situacijama najgore ostati u braku zbog primjerice ''dobrobiti djece''. Ako se brak prethodno svim sredstvima pokušao spasiti, a to nije uspjelo, posve je razumno iz njega odstupiti.

>>Šimleša: Brak sve manje ima auru svetosti i to mi se sviđa

Ključne riječi

Komentara 16

PE
peace7
09:41 13.02.2013.

Ne ucini drugom (bracnom partneru) sto i tebi nije drago da ti se ucini.Zar za dobar brak nije dovoljna ova recenica..Zasto komplicirati zivot.

Avatar Aristarh
Aristarh
16:39 13.02.2013.

"No razvijanje zdrave ljubavi prema sebi ne znači nužno sebičnost modernog čovjeka, njegov osjećaj superiornosti spram drugih ili razvijanje egoizma. " reče Šimleša i slaga ne trepnuvši.

MU
Munain
08:08 13.02.2013.

Tipicni new ageovac, koji ne znam zasto dobija tliko medijskog prostora, a pogotovo u europa press hpdding brljotinama. Pametnoga ne moze zavesti. Krist je nagovjestio dolazak mnogih laznih proroka koji ce nas pokusati zavesti. a ovaj je jedan od njih.h. Samo na Kristovom putu se pobjedjuje. Zato se na ovakve najbolje i ne ostvratati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije