Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prirodno je najbolje!

PRIPREME ZA USKRS Bez umjetnih bojila: Ove godine obojite jaja prirodnim sastojcima

shutterstock
21.03.2024.
u 10:30

Ovo je način na koji su starije generacije u Hrvatskoj bojale jaja još dok su umjetne boje bile skupe i teško dostupne.

Ovaj Uskrs želite probati tehniku bojanja prirodnim materijalima? Onda je ova tradicionalna metoda kao stvorena za vas. Vjerojatno imate sav materijal koji vam je potreban kod kuće kako bi napravili ova prekrasna, prirodno obojena jaja. Ovo je način na koji su starije generacije u Hrvatskoj bojale jaja još dok su umjetne boje bile skupe i teško dostupne. Osim toga, to je sjajan način da naučite djecu o ponovnoj upotrebi i prenamjeni kućanskih predmeta za smanjenje otpada, piše Croatia Week

Sve što trebate za ovaj projekt je:

  • 2 šalice ljuski luka (može i crveni i žuti)
  • 2-4 kriške cikle (po želji)
  • Jaja 
  • 1 žlica octa
  • Stare najlonske čarape
  • Škare
  • Voda
  • Lonac
  • Mali komadić pancete, špeka ili nekog drugog masnijeg suhomesnatog mesa. Alternativno koristite biljno ili kokosovo ulje

VEZANI ČLANCI: 

Prvo ćete se morati uputiti u dvorište i ubrati malo poljskog cvijeća, lišća i stabljika. Budite kreativni! Postoje mnogo vrsta biljaka koje možete ubrati. Možete pronaći djeteline, tratinčice, vinovu lozu – ma što god vam srce poželi!

Zatim uzmite čarape i izrežite ih na dijelove od 10-13 cm. Trebat će vam ih onoliko koliko jaja planirate bojati. Ako jedan dio čarape ima oba kraja otvorena, zavežite jedan u čvor.

Stavite ljuske luka i kriške cikle u lonac i prelijte vodom tek toliko da ih prekrije. Zagrijte do vrenja pa dodajte ocat. Nakon što voda poprimi crvenu boju, isključite štednjak i pustite da se voda ohladi. Uklonite ostatke.

GALERIJA: 5 savjeta s kojima ćete sigurno uštedjeti ovog Uskrsa, a imati pravu blagdansku gozbu

1/5

Sada možete biti kreativni! Odaberite cvijeće i lišće iz svoje kolekcije i stavite ih na jaje. Dok jednom rukom držite biljke na mjestu, zamotajte jaje u čarapu. Provjerite je li lišće na mjestu na kojem želite i zategnite čarapu dok drugi kraj vežete u čvor. Ponovite sa svim svojim jajima.

Kada ste sva jaja ukrasili i zamotali, dodajte ih u ohlađenu, obojenu vodu i lagano prokuhajte. Kuhajte 10-15 minuta. Lagano rotirajte ako je potrebno. Možete ih izvaditi ranije ako želite svjetliju boju ili ih ostaviti još dulje na isključenom štednjaku (kako ljuske ne bi popucale) za tamniju boju.

VEZANI ČLANCI: 

Kad su spremna, izvadite jaja i ostavite ih da se osuše u kartonu. Odrežite čarapu i uklonite cvijeće i lišće. Uzmite krišku pancete i utrljajte po jajima da se lijepo zasjaje.

Znate li zašto se na Uskrs jedu jaja? Iza toga je dugogodišnja tradicija:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije