ZA ZDRAVO SRCE

Razbijen mit o omega 3 kiselinama: 'Novac radije potroše na povrće'

Ribe
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/2
18.07.2018.
u 08:43

Britanski stručnjaci kažu da kakvu-takvu koristi od uzimanja nadomjestaka ima tek svaka tisućita osoba.

Uzimanje nadomjestaka s omega 3 masnim kiselinama iz ribljeg ulja često se smatra jednostavnim receptom za zdravo srce, no stručnjaci kažu da to jedno s drugim ima jako malo veze.

Istraživanjem 100.000 ljudi ustanovili su kako nema dokaza da su takvi nadomjesci spriječili bolest srca, piše u srijedu BBC.

Britanski stručnjaci kažu da kakvu-takvu koristi od uzimanja nadomjestaka ima tek svaka tisućita osoba.

No, svakako preporučuju konzumaciju ribe kao dio zdrave prehrane.

Istraživanje se bavilo isključivo nadomjescima, a ne omega 3 masnim kiselinama izravno iz ribe.

Znanstvenici kažu da bi ljudi trebali jesti ribu barem dvaput tjedno, od čega bi jednom trebali konzumirati masnu ribu poput lososa, tune ili skuše.

Omega 3 masne kiseline dodaju se nekim vrstama mlijeka, jogurta i kruha.

No, kada je riječ o nadomjescima dobivenima iz ribljeg ulja, dr. Lee Hooper sa sveučilišta East Anglia kaže: "Možemo biti sigurni u zaključak studije koji se protivi uvriježenom vjerovanju da nadomjesci omega 3 štite srce".

Profesor Tom Sanders, nutricionist s King's College u Londonu, ističe da važeće smjernice o prevenciji kardiovaskularnih bolesti potiču konzumaciju ribe više nego uzimanje nadomjestaka.

"Ova studija ne pruža dokaze da bismo smjernice trebali mijenjati", rekao je.

Tim Chico, kardiolog sa sveučilišta Sheffield kaže: "Nekoć su pacijentima koji su doživjeli srčani udar prepisivani ti nadomjesci. No, svima koji ih kupuju savjetujem da svoj novac radije potroše na povrće".

Pogledajte i galeriju: Deset razloga zašto lubenica čuva vaše zdravlje

Ribe
1/10

Komentara 4

IN
invoker
17:02 18.07.2018.

Uf kad bih si mogao priuštiti ribu barem jednom mjesecno, a lososa uživo nisam nikad ni vidio

TH
than
11:08 18.07.2018.

Naravno da neće imati uspjeha, ako se krkaš svinjetinom i onda piješ nadomjestak u vidu omega kiselina. Ukoliko se hraniš umjereno i zdravo to je druga strana medalje. Nije mediteranska prehrana zdravija zbog omega 3 iz ribe već zbog onoga što tu prehranu čini u cjelini. Počev od maslinovog ulja, voća, povrća, umjereno vina... pa sve do manje stresa. Jednostavno, radi se o daleko manjem riziku za infarkt.

DU
Deleted user
10:37 18.07.2018.

Još kad bi konačno utuvili u glave kako je i mit o C vitaminu samo mit, da se hrskavica zglobva ne može obnoviti pijenjem bilo kakvih preparata jer se hrskavica ne hrani putem krvnih žila koje ne posjeduje, da su životinjske masti neusporedivo bolje nego sjemenska ulja i da je visoki kolesterol u krvi je rezultat poremetnje metabolizma jetre,a ne jedenja jaja i sl.....gdje bi nam bio kraj i što bi ljekarne i industrija prodavali!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije