Svakodnevna konzumacija vlaknima bogatog raženog kruha ubrzava pražnjenje crijeva i do 40 posto brže nego laksativnim sredstvima, pokazala je nova finska studija. A uzme li se u obzir da "zatvor" muči gotovo trećinu stanovnika zapadnih zemalja, najčešće zbog loše prehrane i neuzimanja dovoljne količine tekućine, to što raž osigurava jednu i pol stolicu tjedno nipošto nije zanemarivo, donosi Journal of Nutrition.
Studija provedena na Sveučilištu u Helsinkiju otkrila je i da takav učinak uzrokuje tvar kojom je raž bogata - arabinoksilan. Ona potiče bakterijsku fermentaciju vlakana u debelom crijevu i omogućuje stvaranje kratkolančanih masnih kiselina. Te kiseline, pak, ubrzavaju peristaltiku, snizuju i pH u crijevima, onemogućujući time enzimatsko djelovanje nekih patogenih bakterija i čuvanje crijevne ravnoteže. Inače, dinamika pražnjenja crijeva individualna je pa se normalnim smatra kad je to dva do tri puta dnevno kao i dva do tri puta tjedno.
Vijest nema blage veze s istinom ... Znam ljude kaj gotovo čitav svoj život jedu samo raženo, a creva su im doslovce zacementirana ....Čista beton liga, bog ti jadan ... Ni najveći štoplini ih ne bi otvorili ... Kad oni nesretnici uđu u WC, započnite smjesta svoju bežaniju ...U suprotnom ćete požaliti ...