Ova sladoledna torta prava je ljetna poslastica bez pečenja koju možete napraviti bez znojenja i sati provedenih u kuhinji. Torta je nevjerojatno lagana i pjenasta, vrlo je jednostavna za pripremu i sigurno će vas zasladiti i osvježiti u ovim vrućim ljetnim danima. Recept je podijelila food blogerica @natalija_mysticcakes. Uživajte!
Sastojci:
Za osnovnu smjesu za parfe:
- 500 ml mlijeka
- 2 vrećice želatine
- 100 g šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- 300 ml slatkog vrhnja
Za podlogu:
- 100 g mljevenog keksa
- 100 g mljevenih prženih lješnjaka
VEZANI ČLANCI:
Za nadjeve:
- 1 vrećica ledenog deserta s okusom čokolade
- 1 vrećica ledenog deserta s okusom stracciatelle
- 1 vrećica ledenog deserta s okusom jagode
- 300 ml mlijeka
Za dekoraciju:
- šlag
- sezonsko voće po želji
Priprema: Pomiješajte 100 ml mlijeka sa želatinom i ostavite da nabubri 5-10 minuta. Ostatak mlijeka ulijte u lonac, dodajte šećer i vanilin šećer i zagrijte do vrenja. Maknite s vatre i dodajte nabubrenu želatinu te miješajte da se otopi u vrućem mlijeku. Mlijeko sa želatinom ohladite na sobnu temperaturu tako što ćete lonac staviti u plastičnu posudu sa hladnom vodom i povremeno miješati. Na taj način će se mlijeko brzo ohladiti.
VEZANI ČLANCI:
Slatko vrhnje ulijte u zdjelu i mikserom umutite u čvrst šlag. Ohlađeno mlijeko (koje treba biti sobne temperature ili samo malo mlako, ali nikako toplo) ulijte u zdjelu sa šlagom i sve lagano promiješajte pjenjačom. Ovu osnovnu smjesu podijeliti na 4 jednaka dijela. Četvrtinu osnovne smjese odvojite i izlijte u posebnu posudu. Dodati mljevene kekse i mljevene pržene lješnjake i sjediniti žlicom. Uzmite odgovarajući tanjur, malo ga nauljite kako bi se torta lakše odvajala pri rezanju i na tanjur stavite podesivi okvir za torte promjera 22 cm obložen acetatnom folijom (ili prstenom od kalupa). Može i malo veća ako ne želite jako visoku tortu. Smjesu biskvita i lješnjaka rasporedite unutar okvira i lijepo zagladite. Ostavite u hladnjaku dok pripremate nadjeve.
Svaki od tri ledena deserta izlijte u 3 posebne posude i u svaku ulijte 100 ml hladnog mlijeka. Svaki sladoled miksajte najjačom brzinom oko 3 minute dok se lijepo ne zapjeni. Sada u svaku posudu ulijte četvrtinu osnovne smjese i lagano promiješajte pjenjačom da se dobro sjedini. Na podlogu prvo izlijte kremu s okusom čokolade i tortu stavite u zamrzivač na 15 minuta da se malo ohladi i stegne. Zatim na ohlađeni čokoladni sloj izlijte nadjev s okusom stracciatelle i tortu vratite u zamrzivač da se malo stegne. Na kraju prelijte zadnjim nadjevom sa okusom jagode i stavite tortu preko noći u hladnjak da se ohladi i stegne. Prije posluživanja možete je držati u zamrzivaču ako želite da bude polusmrznuta, poput sladoleda. Tortu ukrasite šlagom i sezonskim voćem po želji.
Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!