bezglutenski kolač

RECEPT DANA I bez brašna može biti ukusno: Isprobajte Shirley Temple tortu

@natalija_mysticcakes
16.07.2024.
u 09:30

Kolač je pravi raj za nepce, tako bogatog i finog okusa.

Shirley Temple torta je još jedan klasični starinski kolač koji se pravi od čokolade, lješnjaka, jaja i maslaca - bez imalo brašna. Samo nekoliko sastojaka, ali kvalitetnih i provjerenih od kojih ako radite tortu, nećete pogriješiti! Kolač je pravi raj za nepce, tako bogatog i finog okusa. Dobio je ime po američkoj glumici Shirley Temple, koja se proslavila kao najpoznatija dječja glumica tridesetih godina 20. stoljeća, počevši svoju filmsku karijeru sa samo 3 godine. Recept je s food bloga @natalija_mysticcakes. Uživajte! 

Sastojci: 

Za biskvit:

  1. 9 jaja
  2. prstohvat soli
  3. 180 g šećera
  4. 130 g otopljene čokolade za kuhanje
  5. 180 g mljevenih prženih lješnjaka

VEZANI ČLANCI: 

Za čokoladni nadjev:

  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 250 g maslaca 
  • Za dekoraciju:
  • 40 g nasjeckanih prženih lješnjaka
  • 40 g otopljene čokolade

Priprema: Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. U zdjelu s bjelanjcima dodajte prstohvat soli i počnite miješati mikserom postupno dodajući šećer. Mutite dok se sav šećer ne otopi i dok ne dobijete čvrsti snijeg. Smanjite mikser na najmanju brzinu i dodajte jedan po jedan žumanjak. Sve lijepo sjediniti u pjenastu smjesu. Ostavite mikser sa strane. Dodajte otopljenu i ohlađenu čokoladu za kuhanje i mljevene pržene lješnjake, pa žicom sve ručno sjedinite, lagano miješajući i pazeći da se smjesa previše ne slegne.

Uzeti veliki pleh dimenzija 40×34 cm, obložiti ga papirom za pečenje i izliti smjesu. Lupnite pladnjem nekoliko puta po stolu kako biste oslobodili mjehuriće zraka. Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva da se peče 15-20 minuta. Ohladiti, preokrenuti biskvit na drugi pleh i skinuti papir. Biskvit uzdužno prerežite na 3 duge trake.

VEZANI ČLANCI: 

Krema: U posudu razbiti cijela jaja, dodati šećer i mutiti mikserom par minuta dok smjesa ne postane pjenasta. Uzmite drugu zdjelu u koju ulijte vodu i stavite je na vatru da prokuha, zatim stavite posudu s jajima i smanjite ringlu na srednju temperaturu. Kuhajte na pari cijelo vrijeme miješajući žicom oko 10-15 minuta dok se jaja ne počnu zgušnjavati. Voda u loncu ispod ne smije prejako ključati jer jaja mogu vrlo brzo koagulirati od veće temperature, što nam nikako nije cilj. Trebali biste dobiti glatku smjesu bez grudica pa pripazite na toplinu.

Kad su se jaja počela zgušnjavati, dodati čokoladu izlomljenu na kockice i miješati dok se potpuno ne otopi. Sve zajedno kuhajte još 5 minuta pa skinite s pare. Nadjev ohladiti 15 minuta uz povremeno miješanje, a zatim dodavati komad po komad maslaca sobne temperature i miješati mikserom dok se sve ne sjedini u finu glatku čokoladnu kremu. Ne mutiti predugo da nadjev ne posvijetli i postane jako pjenast. U ovoj fazi nadjev će biti prilično rijedak, ali ne brinite. Samo ga stavite u hladnjak da se stegne. 

Ohlađenu kremu podijeliti na 3 dela. Prvu traku biskvita staviti na protvan i staviti trećinu fila. Stavite drugu traku, pa opet nadjev i poklopite trećom trakom. Preostalom trećinom nadjeva prekrijte stranice i vrh torte. Prije ukrašavanja staviti na kratko u hladnjak da se malo ohladi. Kolač pospite krupno sjeckanim lješnjacima i otopljenom čokoladom, ili ukrasite po želji.

Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega:

 

Komentara 1

HR
hrza
10:37 16.07.2024.

Preporučuje se izrada torne na nekoj kokošjoj farmi zbog enormne količine jaja potrebitih za izradu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije