Pletenica s borovnicama i krem sirom izuzetno je brza slastica napravljena od gotovog lisnatog tijesta i posuta listićima badema. Ova poslastica nije samo izuzetno ukusna, već je i toliko jednostavna za pripremu da ne znamo postoji li nešto jednostavnije. Za ovu slasticu trebat će vam jedan list svježeg lisnatog tijesta koji ćete razvaljati, izrezati trakice s obje strane, a sredinu prekriti kremom od sira pomiješanog sa šećerom u prahu, vanilin šećerom i koricom limuna. Potom dodajte svježe borovnice. Trakice tijesta prebacite preko nadjeva poput pletenice, premažite jajetom, pospite šećerom i listićima badema, i vaša štrudla je spremna za pečenje. Gotova je u tren oka! Recept je podijelila food blogerica @natalija_mysticcakes.
Sastojci:
- 1 list svježeg lisnatog tijesta (250-275 g)
- 200 g krem sira
- 3 žlice šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- Naribana korica limuna (po želji)
- 125 g svježih borovnica
VEZANI ČLANCI:
Još:
- 1 jaje za premazivanje
- Kristal šećer za posipanje
- Listići badema (po želji)
Priprema: Razmotajte list svježeg lisnatog tijesta. Ako koristite smrznuto lisnato tijesto u pakiranju od 500 g, trebat će vam jedan komad tijesta od 250 g. Prvo ga odledite, a zatim razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Za nadjev, pomiješajte krem sir sa šećerom u prahu, vanilin šećerom i koricom limuna. Borovnice operite i osušite papirnatim ubrusom. Razvaljano lisnato tijesto izrežite s obje strane na trakice širine oko 1-1,5 cm, pod kutom od oko 45 stupnjeva prema gore. Duljina trakica treba biti trećina širine tijesta.
VEZANI ČLANCI:
Na sredinu tijesta, koja nije izrezana, ravnomjerno rasporedite kremu od sira. Odozgo posložite borovnice. Zatim trakice tijesta preklapajte naizmjenično preko borovnica, dok ne završite s pletenjem cijele pletenice. Pletenicu zajedno s papirom za pečenje premjestite na veliki pleh za pečenje. Premažite je razmućenim jajetom, pospite kristal šećerom i listićima badema. Pletenicu pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 25 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa. Ostavite da se malo ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je pospite šećerom u prahu i narežite na kriške.
Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!