mljac!

RECEPT DANA Čudo od dizanog tijesta: Napravite ukusne mak-rolice

Ivana Šteković
06.02.2024.
u 09:30

Savršene su kao desert, ali i kao doručak ili brzinski zalogajčić na poslu.

Ovo je idealan recept za sve ljubitelje maka i tradicionalnih deserata. Za pripremu mak-rolica trebat ćete odvojiti malo više vremena, ali kada okusite finalni rezultat, vidjet ćete da se isplatilo. Savršene su kao desert, ali i kao doručak ili brzinski zalogajčić na poslu. Recept je podijelila food blogerica Ivana Šteković na svom Instagram profilu @ivaninakuhinja.

Sastojci za tijesto:

  • 600 ml mlijeka
  • 40 ml ulja
  • 60 g maslaca/margarina
  • 150 g šećera
  • 14 g suhog kvasca
  • pola čajne kašičice soli
  • 1 jaje
  • 950 do 1000 g glatkog brašna

Dodatno:

  • 1 jaje za premazivanje rolica

VEZANI ČLANCI: 

Priprema:

1. Pomiješajte toplo mlijeko, kvasac i šećer i ostavite da stoji oko pet minuta. Zatim dodajte sol, otopljeni maslac, ulje i jaje pa sve izmiješajte. Postupno dodajte brašno (točna količina će ovisiti koje brašno koristite tj. od kojeg proizvođača) i zamijesite tijesto.

2. Mijesite tijesto oko 7 do 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Dok mijesite,  posipajte radnu površinu brašnom po potrebi. Tijesto prebacite u posudu koju ste premazali s malo ulja i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite da raste oko 1 sat.

3. Zatim ga kratko premijesite i podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio tijesta razvaljajte tanko (oko 60 x 35 cm) i premažite polovicom nadjeva po cijeloj površini i zarolajte s duže strane, a zatim izrežite na komade od 4 do 5 cm. Isto ponovite s drugim tijestom.

4. Izrezane rolice posložite u lim obložen papirom za pečenje. Ostavite ih da rastu oko 30 minuta, pa ih premažite jajetom i pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta dok ne postanu zlatno-smeđe boje.

VEZANI ČLANCI: 

Mak nadjev:

  • 400 g mljevenog maka
  • 180 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • Ribana korica jednog limuna
  • 200 ml mlijeka

Priprema:

Izmiješajte mak, šećer, vanilin šećer i naribanu koricu limuna. Prelijte vrućim mlijekom i izmiješajte u kompaktnu masu. Ohlađenim nadjevom premažite tijesto. Ako je potrebno, dodajte još malo mlijeka, nadjev treba biti maziv, a ne suh i mrvičast.

Napravite fritule kod kuće: Imamo savršeni recept s kojim nema 'dizanja' tijesta i gotove su za čas

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije