Izvorno talijansko jelo postalo je globalno popularno pa je tako pizza postala praktički svačija i omiljeno jelo mnogih kućanstava, a odlazak u pizzeriju dio društvenog događaja. Što god da se stavi na pizzu, neće se pogriješiti, iako će mnogi Talijani reći da je prava izvorna pizza Margherita, koja se prvi put ispekla 1889. godine i s godinama postala najpoznatija pizza na svijetu. Nastala je povodom posjeta kralja Umberta i kraljice Margherite. Mi ovaj puta donosimo recept za pizzu s tikvicama, a brzo tijesto smo napravili uz pomoć praška za pecivo...
Sastojci za tijesto:
350 g glatkog brašna
2 dl mlake vode
1 prašak za pecivo
2 žlice ulja
2 prstohvata soli
Sastojci za nadjev:
2 tikvice
200 g kiselog vrhnja
150 - 200 g ribane mozzarelle
100 g parmezana
100 g gorgonzole
maslinovo ulje
gljive
mediteranski začini, mažuran, bosiljak, origano
sol, papar
Priprema:
Oguliti tikvicu i naribati ju ribežom, na velika oka. Posoliti i pustiti da odstoji dok pripremamo tijesto. Upaliti i pećnicu za pizzu, na maksimalno stupnjeva koliko može postići i ostavite di se grije. Pripremiti tijesto – u veliku posudu prvo staviti sve suhe sastojke, zatim dodati mokre i zamijesiti glatko tijesto. Tijesto razvaljati u krug promjera cca 35 cm. Premjestiti ga na protvan u koji smo stavili papir za pečenje namazan s malo maslinovog ulja. Sad krećemo sa slaganjem pizze – namazati tijesto kiselim vrhnjem, posoliti ga i popariti te pokapati s maslinovim uljem, razmazati da se sve sjedini. Po tome posipati začine. Tikvice ocijediti od vode koju su pustile, najbolje je s prešom u kojoj se inače cijede čvarci – što ih bolje iscjedimo, tijesto će biti bolje i neće biti raskvašeno. Poslagati naribane tikvice po podlozi, na to poslagati mozzarellu, posipati parmezanom i natrgati gorgonzolu. Gore na to možemo staviti bilo koji sastojak po želji, usoljene inćune, špek ili šunku, ali mi smo se ovaj put odlučili na gljive, točnije šampinjone narezane na kriške. Na kraju se može još jednom posipati sa začinima i malo posoliti, ali treba paziti da se ne presoli. Staviti peći, pizzi bi trebalo biti dovoljno 10-15 minuta, ovisno o pećnici. Prvi znak da je pri kraju bit će miris.