bez jaja i mlijeka!

RECEPT DANA Jedan starinski recept idealan za hladnije dane: Sipana pita

shutterstock
15.09.2024.
u 09:00

Uživajte u jednostavnom i ukusnom desertu!

Sipana pita je savršen desert za sve ljubitelje jednostavnih, ali iznimno ukusnih kolača. Ova pita, poznata po svojoj rustikalnoj pripremi i sočnom voćnom sloju, idealna je za sve prilike. Kombinacija griza, brašna i začina stvara jedinstvenu teksturu koja se savršeno usklađuje s voćem poput jabuka, šljiva i višanja. Uz to, priprema je izuzetno jednostavna – sve što trebate je pomiješati suhe sastojke, dodati voće i peći. 

Sastojci:

  • 1 šalica griza
  • 1 šalica oštrog brašna
  • 1 šalica šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • Voće: 3-4 srednje jabuke, 2-3 šljive, 2/3 konzerve višnje
  • Začini: cimet, vanilija, malo anisa
  • Maslac

VEZANI ČLANCI: 

Priprema: U velikoj zdjeli pomiješajte griz, oštro brašno, šećer i prašak za pecivo. Voće operite, ogulite i narežite na sitnije komade. Ako koristite konzervirane višnje, nemojte ih cijediti - neka ostanu sočne. Dno dublje posude premažite maslacem. Posipajte ga suhim sastojcima tako da prekriva cijelo dno. Na sloj suhih sastojaka stavite dio pripremljenog voća. Posipajte začinima (cimet, vanilija, malo anisa) i malo utisnite. Ponovite postupak - sloj suhih sastojaka, sloj voća, začini - dok ne potrošite sve sastojke. Završite s gornjim slojem suhih sastojaka. Na kraju, naribajte maslac preko svega. Stavite pitu u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite otprilike 40 minuta, ili dok ne dobije zlatno smeđu boju. Ako želite, možete posipati šećerom u prahu nakon pečenja, no pita je i bez toga izuzetno slatka i ima rustikalan izgled.

Napravite fritule kod kuće: Imamo savršeni recept s kojim nema 'dizanja' tijesta i gotove su za čas

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije