Pred vama je još jedan preukusni kremasti kolač koji vrijedi napraviti dok još traje sezona jagoda. U pitanju su kocke od vanilije s jagodama, a sastoje se od bijelog biskvita, pjenaste kreme od vanilije, svježih jagoda i slatkog vrhnja. Skroz jednostavan kolač za pripremu, a tako savršenog ukusa! Recept je s food bloga @mysticcakes. Uživajte!
Sastojci (dimenzije pleha: 30×20 cm):
Za biskvit:
- 5 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 5 žlica šećera
- 5 žlica oštrog brašna
- 50-100 ml vrućeg mlijeka
Za kremu od vanilije:
- 500 ml mlijeka
- 5 žumanjaka
- 1 puding od vanilije
- 1 žlica gustina (10 g)
- 100 g šećera
- 1 burbon vanilin šećer (ili običan)
- 1/2 vrećica želatine (5 g)
- 250 ml slatkog vrhnja
VEZANI ČLANCI:
Još:
- 300-400 g svježih jagoda
Za dekoraciju:
- 150 ml slatkog vrhnja
- jagode
- naribana bijela čokolada (po želji)
Priprema: Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U posudu s bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa počnite mutiti mikserom uz postepeno dodavanje šećera. Mutite dok se sav šećer ne otopi i dok ne dobijete čvrsti snijeg. Potom dodajte brašno i žicom ili špatulom vrlo lagano promiješajte da se smjesa sjedini, pazeći da snijeg ne splasne. Pleh dimenzija 30×20 cm nauljite i pobrašnite pa rasporedite smjesu za biskvit i poravnajte. Pecite u zagrijanoj pećnici 180 stupnjeva, 15-20 minuta, dok ne porumeni. Biskvit malo ohladite pa ga uz pomoć silikonske četkice poprskajte vrućim mlijekom. Količinu odredite ovisno koliko mokar biskvit volite.
VEZANI ČLANCI:
U malo mlijeka žicom razmutite žumanjke, puding i gustin. Ostatak mlijeka, šećer i burbon vanilin šećer sipati u lonac i zagrijavati do vrenja. Skinite sa vatre pa ukuhajte puding cijelo vrijeme miješajući žicom. Kuhajte na srednjoj vatri par minuta dok se ne zgusne. Želatin pomiješajte sa 2-3 žlice vode, ostavite koju minutu da nabubri, otopite na najmanjoj vatri i odmah ulijte u vruću kremu. Dobro izmiješajte žicom i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite na sobnoj temperaturi da se sasvim ohladi. Umutite slatko vrhnje u čvrsti šlag. Ohlađenu kremu dobro izmiksajte da postane potpuno glatka, pa ručno umiješajte izmiksano slatko vrhnje i lijepo sjedinite u pjenastu kremu.
Jagode operite i prerežite na polovice. Na biskvit rasporedite oko trećinu kreme i špatulom poravnajte. Na kremu poslažite polovine jagoda okrenute prema dolje i blago utisnite. Na jagode stavite preostalu kremu tako da ih potpuno prekrijete i lijepo poravnajte špatulom. Kolač stavite u frižider na barem sat vremena da se krema ohladi i stegne. Potom ga premažite šlagom od slatkog vrhnja i vratite u frižider na još par sati ili preko noći. Kolač narežite na kocke, dekorirajte jagodama i naribanom bijelom čokoladom po želji.
Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!