Jesen je vrijeme kada se priroda polako umiruje, a domovi ispunjavaju mirisima začina i toplih poslastica. To je vrijeme kada hladni dani zovu na udobnost – uz šalicu toplog čaja, mekanu dekicu i slastan kolač koji grije iznutra. Jedan od najomiljenijih jesenskih deserata svakako je kuglof, a u ovoj verziji spajamo najljepše okuse sezone: jabuke, cimet, limun, orahe i rum. Recept je podijelila food blogerica @sandy_taste. Uživajte!
Sastojci:
- 20 dkg brašna
- 1 prašak za pecivo
- Prstohvat soli
- 25 dkg šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 jaja
- 1 dl ulja
- 1 dl tople vode
- 1 ribana jabuka
- Ribana korica jednog limuna
- 1 žličica cimeta
- Par kapi ruma
- 5 dkg kakaa
- Šaka grubo sjeckanih oraha
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Pjenasto izmiksajte žumanjke, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Zatim dodajte vodu, ribanu jabuku, rum, cimet, ulje, sol te brašno pomiješano s praškom za pecivo. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Na kraju, lagano umiksajte snijeg od bjelanjaka i grubo sjeckane orahe. Smjesu podijelite na dva dijela. U jedan dio dodajte kakao i dobro promiješajte. U nauljeni i pobrašnjeni kalup za kuglof ulijte prvo svijetlu, a zatim tamnu smjesu. Vilicom lagano prošarajte slojeve kako biste stvorili lijepi uzorak. Pecite kuglof u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta. Po želji, gotovi kuglof pospite šećerom u prahu.
Viralni veganski recept: Ispečete kore od banane i dobijete - slaninu!