Postoji nešto neodoljivo utješno u mirisu jabuka, cimeta i prženog tijesta koji ispunjavaju kuhinju. Jabuke u šlafroku, ovaj jednostavan, a nevjerojatno ukusan klasik, vraća nas u djetinjstvo i zimske večeri kada su nas bake i mame razveseljavale slatkim zalogajima iz tave.Savršen spoj sočnih jabuka, hrskave vanjske korice i cimeta čini ovaj desert idealnim za svako doba godine, ali posebno grije dušu u hladnijim danima. Priprema je brza i jednostavna, a sastojci su osnovni i pristupačni.
Sastojci:
- 4 jabuke
- sok jednog limuna
- 200 g glatkog brašna
- 2 jaja
- 250 ml mlijeka
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- suncokretovo ulje
Priprema: Jabuke operite, ogulite i izdubite im sredinu, potom ih narežite na ploške debele pola centimetra. Stavite ih u zdjelu pa prelijte svježe iscijeđenim sokom limuna da ne potamne. Cijela jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom električnim mikserom ili ručno pjenjačom, potom postupno dodajite mlijeko i brašno. Smjesa bi trebala biti malo gušća nego za palačinke. U tavi zagrijte veću količinu ulja. U vruće ulje spuštajte jabuke umočene u tijesto. Pržite ih s obje strane po nekoliko minuta, a spremne su kad dobiju zlatnožutu boju. Slažite ih prvo na kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak ulja. Poslužite vruće posipane s malo šećera u prahu (po želji i s cimetom) i uživajte.