Pašta-fažol, jednostavno jelo s dubokim korijenima u našoj kuhinji, savršen je spoj praktičnosti i okusa. Ovo rustikalno varivo, čija je osnova slasni grah i tjestenina, nekoć je bilo omiljeno među radnicima zbog svoje hranjivosti i pristupačnosti, a danas uživa status pravog kulinarskog klasika. Bez obzira na to jeste li u potrazi za utješnim obrokom na hladan dan ili jednostavno želite okusiti dašak prošlosti, pašta-fažol uvijek donosi toplinu doma na vaš stol.
Sastojci:
- 500 g suhog graha
- 1 glavica luka
- 2 manje mrkve
- 150 g korijena celera
- 2 lista lovora
- maslinovo ulje
- 1 žličica koncentrata rajčice
- 300 g tjestenine (penne rigate)
- sol, papar
Pešt:
- 100 g pancete
- 4 režnja češnjaka
- svježi peršin
Priprema: U hladnu vodu stavite kuhati grah, a nakon što zavrije i kuha otprilike 10 minuta, procijedite ga i bacite vodu (ako ste ga prethodnu noć namočili, preskočite ovaj dio). U loncu u kojem ćete kuhati grah prvo na maslinovu ulju prepržite sitno sjeckani luk, celer i mrkvu narezane na manje komadiće. Dodajte i lovor pa sve zajedno pirjajte 5-7 minuta. Dodajte grah i sve prelijte vodom. Pustite da kuha. Pešt pripremite tako da u blenderu ili sjeckalici usitnite pancetu, češnjak i peršin dok ne dobijete teksturu paste. Kada je grah napola kuhan, ubacite u njega pešt i dodajte koncentrat rajčice. Posolite, popaprite i pustite da krčka. Varivo je gotovo kad grah omekša. Pred sam kraj dodajte tjesteninu pazeći da se ne prekuha. Ako volite suho meso, stavite ga kuhati u vrijeme kad ste stavili i grah. Kobasicu pak ubacite u lonac pred kraj kuhanja.