Domaće knedle od šljiva omiljena su poslastica kojoj teško možete odoljeti, a možete prilikom pripreme napraviti odmah veću količinu pa knedle zamrznuti i vaditi iz zamrzivača prema potrebi ili želji. Knedle možete uvaljati u cimet, prezle, maslac i šećer ili u umak od čokolade. Velike kuhane okruglice od krumpira ili kruha dio su austrijske, njemačke, mađarske, hrvatske i češke kuhinje, a dolaze u brojnim različitim oblicima. Znaju se posluživati i slane, kao prilog za prženo meso ili variva, mogu biti u juhi, ali za desert, na primjer punjene šljivama. Upravo taj tradicionalni recept donosimo i mi u nastavku!
Sastojci:
1 kg krumpira
2 žlice maslaca
1 jaje
brašno
15 do 20 šljiva
krušne mrvice
malo cimeta
malo šećera
vanilin šećer
Priprema:
Krumpir oguliti, narezati na kockice i skuhati u slanoj vodi. Kad je gotov, zgnječiti ga na daski, posoliti i dodati maslac te jedno jaje. Izmiješati rukama sastojke te postupno dodavati brašno, onoliko koliko je potrebno da se dobije kugla tijesta. Konačna smjesa mora biti mekana i ne smije se lijepiti za podlogu. Tijesto razvaljati u kobasicu i rezati na jednake komade. Od svakog napraviti kuglicu, a potom prstom utisnemo rupu u koju ćemo staviti polovice šljiva. Zatvoriti potom tijestom i ponovno oblikovati kuglicu. Knedle staviti u uzavrelu vodu, jednu po jednu, da se ne zalijepe jedna za drugu. Kad isplivaju na površinu, izvaditi ih i staviti sa strane. U tavi na ulju prepržiti krušne mrvice i svaku knedlu u to uvaljati. Po vrhu posuti šećerom i vanilin šećerom te malo cimeta.
Ovo niti je recept za knedle od krompira niti za knedle s šljivama. Glavni sastojak za ijesto za knedle s šljivama je brašno u koje se dodaje oko 10 do 20 % kuhanog krompira, da bi kuhane knedle bile mekane a ne tvrde. Na 1 kg. Krompira po ovom receptu bi trebali barem 5 kg brašna, a to bi onda bilo za svatove. Sto se tiče knedla od krumpira, postupak kuhanja je puno drugačiji i ovdje nije opisan. Hvala