POKUŠAJTE IM ODOLJETI

RECEPT DANA Lješnjaci su odlični su za kožu, srce i mozak, a mi imamo 4 recepta koja morate probati

Shutterstock
08.09.2024.
u 09:00

Kremasta tekstura i bogat, blago sladak okus lješnjake čine idealnima za pripremu deserata, umaka, a često su i dodatak različitim salatama

Lješnjaci su vrlo popularna namirnica koja izvorno potječe iz istočne i južne Europe, no danas je zbog svojih bogatih nutritivnih svojstava popularna u svim dijelovima svijeta. Osim što su izvrsnog okusa, lješnjaci su prava riznica zdravlja – bogati su zdravim mastima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Sadrže visok udio vitamina E, koji doprinosi zdravlju kože i srca, te su dobar izvor vlakana, proteina i magnezija. Ovi orašasti plodovi također pomažu u održavanju optimalne razine kolesterola i podržavaju rad mozga.

Lješnjaci se mogu konzumirati sirovi, pečeni ili kao sastojak raznih jela i slastica. Njihova kremasta tekstura i bogat, blago sladak okus čine ih idealnima za pripremu deserata, umaka, a često su i dodatak različitim salatama. Bez obzira na to koristite li ih u slanim ili slatkim jelima, lješnjaci će svakom receptu dati dodatnu dubinu okusa i teksture.

VEZANI ČLANCI:

Osim što su ukusni, lješnjaci su i izrazito zasitni, što ih čini odličnim međuobrokom za sve koji žele zadržati energiju tijekom dana. Bilo da ih koristite u kuhinji ili ih konzumirate samostalno, lješnjaci su savršen izbor za sve koji žele uživati u ukusnom i zdravom zalogaju. Ipak, nemojte pretjerivati prilikom konzumacije jer je riječ o visokokaloričnoj namirnici. U 100 grama svježih lješnjaka nalazi se oko 620 kalorija. Ovo orašasto voće sastavni je bio brojnih jela, a u nastavku donosimo četiri  jednostavna recepta u kojima lješnjaci imaju glavnu ulogu.

GALERIJA: Ostali ste bez jaja? Evo što sve možete iskoristiti umjesto njih!

1/13

Čokoladne kuglice s lješnjacima: Sameljite 200 grama lješnjaka te iz pomiješajte s velikom žlicom kakao praha i dvije žlice meda. Na pari otopite 100 grama tamne čokolade i pomiješajte s lješnjacima. Kad se malo ohladi, oblikujte okruglice i po želji ih uvaljajte u sjeckane lješnjake. Prije posluživanja ostavite dva do tri sata u hladnjaku.

Muesli od lješnjaka i zobi: Pomiješajte 200 grama zobenih pahuljica, 100 grama sjeckanih lješnjaka, 50 grama sjemenki, kao što su suncokretove ili lanene sjemenke ili bučine koštice, te 3 žlice meda i 2 žlice kokosovog ulja. Rasporedite na debljinu od pola centimetra na pleh za pečenje i pecite 20 minuta na 180°C uz povremeno miješanje. Muesli su spremni kad poprime zlatnu boju. Konzumirajte ih za doručak s mlijekom ili jogurtom.

Piletina u umaku od lješnjaka: Na malo maslinovog ulja na tavi ispecite četiri filea pilećih prsa. Zatim dodajte 100 grama mljevenih lješnjaka i 200 mililitara vrhnja za kuhanje te sol, papar i začine po želji. Kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne te poslužite uz rižu, pire krumpir ili tjesteninu.

Karamelizirani lješnjaci: U pećnici na 150°C ispecite 250 grama lješnjaka. Kad se ohlade, odstranite s njih opnu kako ne bi bili gorki. Potom u lonac stavite 100 mililitara vode i 100 grama šećera te dodajte lješnjake. Miješajte na laganoj vatri sve dok lješnjaci ne poprime lijepu karameliziranu boju. Sklonite s vatre, rasporedite po papiru za pečenje i ostavite da se potpuno ohlade.

TikTokerica pokazala super trik za brže guljenje krumpira: 'Više nema povratka na staro!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije