Pripremite se za kulinarsko putovanje s ukusnim receptom za file lososa sa špinatom i limunom! Ovaj recept kombinira sočne filete lososa s hranjivim špinatom, aromatičnim začinima i kremastim umakom od vrhnja i mascarponea. S dodatkom slatkog batata i hrskavih pinjola, svaki zalogaj će biti prava poslastica. Idealni za laganu večeru ili gurmanski ručak, ovaj recept donosi savršenu ravnotežu okusa i nutritivnih vrijednosti. Recept je s food bloga @malteskitchen. Uživajte!
Sastojci:
- 4 fileta lososa (svaki po 150 g)
- 180 g batata narezanog na kockice veličine 1 cm
- 400 g špinata
- 2 ljutike, vrlo sitno narezane
- 1 češanj češnjaka narezan na tanke ploške
- 50 g pinjola
- 1 limun, narezan na ploške
- 250 ml vrhnja
- 50 ml mascarponea
- Sol
- Papar
- 2 prstohvata muškatnog oraščića
- 1 prstohvat piri-pirija, po potrebi
- Maslinovo ulje
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Pinjole popržite na suhoj tavi i ostavite sa strane. Narežite batat, ljutiku i češnjak. Na 2-3 žlice maslinovog ulja pirjajte ljutiku i batat 5 minuta, lagano posolite. Dodajte češnjak i pirjajte još 2 minute. Dodajte špinat u tavu i pustite da ‘uvene’ kuhajući ga sa zatvorenim poklopcem. Pomiješajte i začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Umiješajte vrhnje i mascarpone, zakuhajte i ulijte u posudu za pečenje. Po vrhu rasporedite kriške limuna. Filete lososa začinite solju, paprom (po potrebi i prstohvatom piri-pirija) i stavite na limun. Pecite u zagrijanoj pećnici 20 minuta i odmah poslužite.
Rajčice vam brzo omekšaju nakon kupnje? Evo gdje biste ih trebali pohraniti da ostanu svježe i ukusne:
Umjesto lososa uzmite bilo koju našu riječnu ili jadransku ribu, (s malo kostiju) a umjesto preslatkog smeća od batata uzmite krumpir i imat ćete mnogo ukusniji obrok.