Slavonski seljaci u vrijeme korizme nisu radili teže poslove na zemlji pa su lakše i objedovali. Obično se u te dane iz jela izbacivala mast, nisu se pravile teške zaprške, pa brojna svjedočanstva i zapisi iz nekih davnijih vremena govore o jednostavnim i skromnim jelovnicima od krumpira, tijesta, kupusa, graha... Ljudi su tada imali manje pa su se mesne namirnice čuvale za ostatak godine ili se pak mala količina mesa, najčešće govedine, u vrijeme posta jela samo nedjeljom, s umakom od luka i kuhanim krumpirom te juhom. A, danas vam donosimo recept za posnu sarmu.
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa (oko kilograma)
- 10 dag mljevenih ili istucanih bučinih sjemenki
- bučino ulje
- 2 velika ribana krumpira
- 1 crveni luk
- nekoliko režnjeva češnjaka
- šaka riže
- deblja kriška kruha
- slatka i ljuta crvena mljevena
- paprika
- papar
- sol
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Kiseli kupus dobro operite. U posudi na bučinom ulju kratko prodinstajte crveni luk i češnjak te mljevene bundevine sjemenke. Kad se smjesa prohladi, dodajte ostale sastojke, punite listove kiselog kupusa i slažite ih u sarme. Na dno lonca za kuhanje ulijte bundevino ulje, složite sarme na sjeckani kupus te poklopite preostalim listovima kupusa. Dolijte vodu da prekrije sarme i sve pritisnite manjim tanjurom. Kuhajte na laganoj vatri sat, sat i pol dok kupus ne omekani.
Znate li kako se ispravno sprema bijela riža? Ovako svaki put ispada odlično: