Pred vama mnogima omiljeni kolač idealan za tople ljetne dane. Riječ je o sladolednim kockama od bijele čokolade i borovnice, sa slatkim kakao biskvitom, božanstvenim kremama od bijele čokolade i borovnice te ganache glazurom na vrhu. Recept je podijelila food blogerica @natalija_mysticcakes. Uživajte u svakom zalogaju i oduševite svoje goste ovim nevjerojatnim slatkim užitkom!
Sastojci:
Za biskvit:
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 80 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 80 ml ulja
- 80 ml tople vode
- 120 g glatkog brašna
- 20 g kakaa
- 1/2 vrećice praška za pecivo - 6 g
VEZANI ČLANCI:
Za baznu kremu:
- 400 ml slatkog vrhnja
- 400 g krem sira (ABC)
- 80 g šećera u prahu
- 1 žličica arome vanilije
Za kremu od bijele čokolade:
- 100 ml slatkog vrhnja
- 100 g bijele čokolade
- 1/2 vrećice želatine - 5 g
Za kremu od borovnica:
- 200 g borovnica
- sok od 1/2 limuna
- 50 g šećera
- 1/2 vrećice želatine - 5 g
Za ganache glazuru:
- 100 ml slatkog vrhnja
- 100 g čokolade za kuhanje
GALERIJA: Napravite sladoled kod kuće - bez aparata: Otkrivamo i kako da ostane kremast!
Priprema: Razbijte cijela jaja u zdjelu, dodajte prstohvat soli, šećer i vanilin šećer i miješajte mikserom dok se ne zapjeni i dok smjesa ne pobijeli te se sav šećer ne otopi. U tankom mlazu ulijevati ulje, sve vrijeme miješajući mikserom na najmanjoj brzini. Zatim dodajte toplu vodu i prosijanu smjesu suhih sastojaka: brašno, kakao i prašak za pecivo. Još jednom sve dobro izmiješajte mikserom na najmanjoj brzini u glatku i jednoličnu smjesu. Uzeti pleh veličine 30×20 cm, obložiti papirom za pečenje i izliti smjesu za biskvit. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva da se peče oko 15-20 minuta. Provjerite čačkalicom – ako izađe suha na sredini biskvita, gotov je.
Krema od bijele čokolade: Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, maknite s vatre pa dodajte bijelu čokoladu izlomljenu na kockice. Miješajte pjenjačom dok se potpuno ne otopi. Želatinu prelijte sa 2 žlice hladne vode, ostavite par minuta da nabubri, zatim je otopite na najslabijoj vatri i ulijte u vrući ganache od bijele čokolade. Dobro izmiješajte pjenjačom i ostavite sa strane da se ohladi.
Krema od borovnice: Borovnice, limunov sok i šećer stavite u lonac i kuhajte nekoliko minuta dok borovnice ne omekšaju. Istovremeno ih zgnječiti vilicom da se raspadnu. Maknite s vatre i propasirajte kroz cjedilo. Želatinu prelijte s 2 žlice hladne vode, ostavite par minuta da nabubri, zatim je otopite na najslabijoj vatri i ulijte u umak od borovnica. Promiješajte i ostavite da se ohladi.
VEZANI ČLANCI:
Osnovna krema: Slatko vrhnje umutiti u šlag. Ne smije biti prečvrst! U drugoj zdjeli posebno pomiješajte krem sir sa šećerom u prahu i aromom vanilije. Ručno umiješajte šlag i dobro sjedinite. Ovu kremu podijelite na 2 jednaka dijela. U jedan dio uliti ohlađeni ganache od bijele čokolade i dobro izmiješati žicom da se sjedini. U drugi dio ulijte ohlađeni umak od borovnica i dobro promiješajte pjenjačom.
Biskvit skinite papir za pečenje i vratite ga u dublji pleh u kojem se pekao ili ga stavite na pladanj i oko njega stavite podesivi okvir za nadijevanje. Biskvit prvo namažite kremom od bijele čokolade i lijepo zagladite. Stavite u hladnjak na 30-60 minuta da se krema malo stvrdne da je možete namazati drugom kremom, bez opasnosti od miješanja krema. Na ohlađenu kremu od bijele čokolade premažite kremu od borovnica i dobro zagladite. Kolač vratite u hladnjak na najmanje sat vremena, prije nego ga prelijete ganache glazurom.
Ganache glazura: Slatko vrhnje zagrijte dok ne prokuha pa maknite s vatre i dodajte čokoladu izlomljenu na kockice. Miješajte pjenjačom dok se potpuno ne otopi. Ohladite ganache par minuta pa prelijte preko ohlađenog kolača. Kolač vratiti u hladnjak na par sati ili preko noći da se potpuno ohladi i stegne pa ga rezati na kocke. Po želji ukrasite svježim borovnicama i listićima mente.
Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!