Zbog povoljnih vremenskih uvjeta, u mnogim povrtnjacima cikla je već spremna za berbu. Riječ je o vrlo popularnom povrću koje sadrži samo 43 kalorije na 100 grama, bogato je antioksidansima i mineralima, među kojima je i željezo. Upravo zbog toga cikla se smatra jednim od najučinkovitijih prirodnih lijekova za anemiju, a najbolje ju je konzumirati u svježem obliku.
Pa ipak, kod nas se najčešće priprema ukiseljena, za zimnicu. Tako konzervirana može u staklenkama stajati mjesecima. No, postoje i brojni drugi načini da se pripremi i iskoristi ova zdrava namirnica. Evo nekoliko ideja.
VEZANI ČLANCI:
Sok od cikle i jabuke: Ovaj napitak priprema se brzo i lako. Dovoljno je naribati dvije svježe cikle i dvije jabuke. Ostavite ih sat vremena da u potpunosti ispuste sok te ih dobro procijedite. U sok dodajte dvije žlice meda, malo mente i uživajte u osvježavajućem napitku. Naribani ostatak cikle i jabuke možete iskoristiti za pripremu zdravih muffina ili biskvita.
Rižoto s ciklom: Ovo jelo bit će ugodno i za vaše nepce i za oko, zbog posebne boje. Na maslacu dinstajte glavicu luka i jednu manju papriku. Dodajte na kockice narezanu svježu ciklu te još malo dinstajte. Zatim dodajte šalicu riže, kratko prepržite i dodajte željene začine. Na kraju zalijte s dvije šalice vode, dobro promiješajte i ostavite da se krčka na laganoj vatri dok riža ne omekša. Prilikom posluživanja posipajte parmezanom.
GALERIJA Ljeto je idealno za uživanje u superhrani: Ovo je osam namirnica koje morate uvijek imati pri ruci!
Ukiseljena cikla: Ciklu operite i odstranite joj lišće te kuhajte sat vremena u velikom loncu. Kad se skuha i ohladi, ogulite je te režite na tanke ploške ili kockice. Stavljajte u prethodno zagrijane staklenke te zalijte vodom za zimnicu koju ćete pripremiti od octa i vode u omjeru 1:3. U vodu dodajte malo soli i šećera. Nakon što voda za zimnicu provri, sklonite s vatre i zalijevajte ciklu u staklenkama. Čvrsto zatvorite i ostavite da se 24 sata postepeno hladi u pećnici.
Smoothie s ciklom: Manju ciklu narežite na kockice i stavite je u blender s jednom bananom i šakom malina ili kupina. Dodajte bademovog mlijeka i žlicu meda te izmiksajte. Ovaj smoothie savršen je doručak za početak dana.
VEZANI ČLANCI:
Salata s ciklom i hrenom: Ova osvježavajuća salata je pun pogodak za vruće ljetne dane. Sve što vam je potrebno su dvije svježe cikle i 100 grama svježeg hrena. I jedno i drugo povrće izribajte na najsitniji ribež koji imate. Posolite i popaprite, dodajte malo ulja i octa te dobro promiješajte. Salatu od cikle i hrena možete pripremiti i za zimnicu – naribano povrće zalijte vodom za zimnicu i čvrsto zatvorite u staklenke.
Boršč: Za pripremu ovog tradicionalnog ukrajinskog jela trebat će vam malo više vremena, no trud će se definitivno isplatiti. Napravite temeljac tako što ćete u vodi skuhati 500 grama junetine, jednu mrkvu, celer i peršin. U međuvremenu na ulju ili masti propirjajte jednu papriku i rajčicu te na kraju dodajte naribanu ciklu koju ste prije toga ispekli u pećnici. U posebnoj tavi pirjajte dva luka, i dva režnja češnjaka te jednu naribanu mrkvu, a kad omekša, dodajte smjesu rajčice, paprike i cikle te još kratko pirjajte. Kad je gotovo, dodajte u temeljac s mesom. Izrežite 3-4 krumpira na kockice i dodajte u juhu te kuhajte 15 minuta, a na samom kraju dodajte kupus, sol, papar, malo mljevene slatke paprike i druge začine. Poklopite i kuhajte još sat vremena, dok se ne zgusne. Kod posluživanja u tanjur dodajte malo kiselog vrhnja.
Pečena cikla s prokulicama: Ciklu narežite na kockice, a prokulice izrežite na polovice. Dodajte ulja, soli, papra, češnjaka u prahu i malo kukuruznog brašna te dobro promiješajte. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva 40 minuta. Pečeno povrće poslužite kao prilog mesnim jelima, a možete ga jesti i samostalno, uz dodatak malo kiselog vrhnja.
VIDEO Ovih 14 namirnica možete sigurno jesti nakon isteka roka trajanja