PRIRODNI LIJEK

RECEPT DANA Ukusna i zdrava: Ovo je sedam jednostavnih recepata s ciklom koje morate isprobati ovoga ljeta

Shutterstock
03.08.2024.
u 07:13

Cikla se smatra jednim od najučinkovitijih prirodnih lijekova za anemiju, a najbolje ju je konzumirati u svježem obliku

Zbog povoljnih vremenskih uvjeta, u mnogim povrtnjacima cikla je već spremna za berbu. Riječ je o vrlo popularnom povrću koje sadrži samo 43 kalorije na 100 grama, bogato je antioksidansima i mineralima, među kojima je i željezo. Upravo zbog toga cikla se smatra jednim od najučinkovitijih prirodnih lijekova za anemiju, a najbolje ju je konzumirati u svježem obliku.

Pa ipak, kod nas se najčešće priprema ukiseljena, za zimnicu. Tako konzervirana može u staklenkama stajati mjesecima. No, postoje i brojni drugi načini da se pripremi i iskoristi ova zdrava namirnica. Evo nekoliko ideja.

VEZANI ČLANCI:

Sok od cikle i jabuke: Ovaj napitak priprema se brzo i lako. Dovoljno je naribati dvije svježe cikle i dvije jabuke. Ostavite ih sat vremena da u potpunosti ispuste sok te ih dobro procijedite. U sok dodajte dvije žlice meda, malo mente i uživajte u osvježavajućem napitku. Naribani ostatak cikle i jabuke možete iskoristiti za pripremu zdravih muffina ili biskvita.

Rižoto s ciklom: Ovo jelo bit će ugodno i za vaše nepce i za oko, zbog posebne boje. Na maslacu dinstajte glavicu luka i jednu manju papriku. Dodajte na kockice narezanu svježu ciklu te još malo dinstajte. Zatim dodajte šalicu riže, kratko prepržite i dodajte željene začine. Na kraju zalijte s dvije šalice vode, dobro promiješajte i ostavite da se krčka na laganoj vatri dok riža ne omekša. Prilikom posluživanja posipajte parmezanom.

GALERIJA Ljeto je idealno za uživanje u superhrani: Ovo je osam namirnica koje morate uvijek imati pri ruci!

1/9

Ukiseljena cikla: Ciklu operite i odstranite joj lišće te kuhajte sat vremena u velikom loncu. Kad se skuha i ohladi, ogulite je te režite na tanke ploške ili kockice. Stavljajte u prethodno zagrijane staklenke te zalijte vodom za zimnicu koju ćete pripremiti od octa i vode u omjeru 1:3. U vodu dodajte malo soli i šećera. Nakon što voda za zimnicu provri, sklonite s vatre i zalijevajte ciklu u staklenkama. Čvrsto zatvorite i ostavite da se 24 sata postepeno hladi u pećnici.

Smoothie s ciklom: Manju ciklu narežite na kockice i stavite je u blender s jednom bananom i šakom malina ili kupina. Dodajte bademovog mlijeka i žlicu meda te izmiksajte. Ovaj smoothie savršen je doručak za početak dana.

VEZANI ČLANCI: 

Salata s ciklom i hrenom: Ova osvježavajuća salata je pun pogodak za vruće ljetne dane. Sve što vam je potrebno su dvije svježe cikle i 100 grama svježeg hrena. I jedno i drugo povrće izribajte na najsitniji ribež koji imate. Posolite i popaprite, dodajte malo ulja i octa te dobro promiješajte. Salatu od cikle i hrena možete pripremiti i za zimnicu – naribano povrće zalijte vodom za zimnicu i čvrsto zatvorite u staklenke.

Boršč: Za pripremu ovog tradicionalnog ukrajinskog jela trebat će vam malo više vremena, no trud će se definitivno isplatiti. Napravite temeljac tako što ćete u vodi skuhati 500 grama junetine, jednu mrkvu, celer i peršin. U međuvremenu na ulju ili masti propirjajte jednu papriku i rajčicu te na kraju dodajte naribanu ciklu koju ste prije toga ispekli u pećnici. U posebnoj tavi pirjajte dva luka, i dva režnja češnjaka te jednu naribanu mrkvu, a kad omekša, dodajte smjesu rajčice, paprike i cikle te još kratko pirjajte. Kad je gotovo, dodajte u temeljac s mesom. Izrežite 3-4 krumpira na kockice i dodajte u juhu te kuhajte 15 minuta, a na samom kraju dodajte kupus, sol, papar, malo mljevene slatke paprike i druge začine. Poklopite i kuhajte još sat vremena, dok se ne zgusne. Kod posluživanja u tanjur dodajte malo kiselog vrhnja.

Pečena cikla s prokulicama: Ciklu narežite na kockice, a prokulice izrežite na polovice. Dodajte ulja, soli, papra, češnjaka u prahu i malo kukuruznog brašna te dobro promiješajte. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva 40 minuta. Pečeno povrće poslužite kao prilog mesnim jelima, a možete ga jesti i samostalno, uz dodatak malo kiselog vrhnja.

VIDEO Ovih 14 namirnica možete sigurno jesti nakon isteka roka trajanja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije