Gazpacho, osvježavajuća hladna juha porijeklom iz Andaluzije, u južnoj Španjolskoj, savršena je za vruće ljetne dane. Ova tradicionalna juha od povrća je jednostavna za pripremu, prepuna vitamina i minerala te donosi okus ljeta u svakom zalogaju. Gazpacho je idealan način da iskoristite sezonske rajčice, krastavce i paprike, a istovremeno oduševite obitelj i prijatelje laganim i zdravim obrokom. Bilo da je poslužite kao predjelo ili glavno jelo, gazpacho će zasigurno osvježiti i zadovoljiti. Uživajte!
Sastojci:
- 2 kilograma rajčica (prepolovljenih i očišćenih od jezgre)
- 1 mali krastavac (oguljen i bez sjemenki)
- 1 srednja zelena paprika babura (bez jezgre)
- 1/2 crvenog luka
- 2 manja češnja češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice octa
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 1/2 žličice mljevenog kima
- 1 kriška bijelog kruha, natopljena (bez kore)
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Pomiješajte sve sastojke u blenderu ili procesoru hrane. Pasirajte 1 minutu ili dok juha ne dobije željenu gustoću. Probajte i po potrebi dodatno začinite solju, paprom i/ili kuminom. Ostavite u hladnjaku u zatvorenoj posudi 3 do 4 sata ili dok se potpuno ne ohladi. Poslužite hladno, s dodacima po želji.
Stručnjaci za sigurnost hrane kažu da su ovo najčešće pogreške koje ljudi rade u kuhinji: