Barcaffè Barista Cup 2024.

Regionalni spektakl u svijetu kave Barcaffè Barista Cup 2024. donio uzbudljivo finale i okrunio novog prvaka

Barcaffè Barista Cup
Foto: Barcaffè
1/14
01.10.2024.
u 13:42

Finalno regionalno natjecanje Barcaffè Barista Cup-a, održano 27. rujna u Ljubljani, okupilo je 12 najboljih barista iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a regija je dobila svog novog najboljeg baristu. U dinamičnoj atmosferi Barcaffe centra publika i žiri uživali su vještinama barista, koji su pripremali espresso, napitak s mlijekom, kao i jedinstveno piće s potpisom.

Ovogodišnju titulu najboljeg bariste regije osvojio je Karlo Purić iz Hrvatske, dok su drugo i treće mjesto zauzeli Ivan Tota iz Hrvatske i Eva Bogdan iz Slovenije. Uz titulu, pobjednik je osvojio i novčanu nagradu od 5.000 eura, ekskluzivnu Barcaffè barista edukaciju - trening prženja specialty kave sa svjetski poznatim baristom Nikom Orošijem.

Svi finalisti su svojim umijećem i kreativnošću pokazali kako je svijet kave mnogo više od jednostavne pripreme omiljenog napitka.

Uzbudljiva konkurencija i natjecanje kroz tri discipline

Finalisti su se natjecali u tri ključne discipline: priprema espressa, mliječnog napitka te pića s potpisom, a svaka disciplina zahtijevala je preciznost, kreativnost i savršenu tehničku izvedbu. Stručni žiri, sastavljen od vodećih imena iz svijeta kave, ocjenjivao je sve aspekte pripreme, od tehnike i okusa do prezentacije i općeg dojma.

Ivan Tota, Karlo Purić, Eva Bogdan
Foto: Barcaffè

Među finalistima su se našli neki od najtalentiranijih barista iz regije, uključujući predstavnike Hrvatske - Ivan Tota, Karlo Purić, Marko Kovačević, Srbije - Vladimir Mijatović, Marija Erik, Miloš Jeličić, Slovenije - Eva Bogdan, Jasmin Husić, Toni Ćošić te Bosne i Hercegovine - Lejla Krasnić, Hamza Crnica i Faris Čengić.

Tihana Vujčić, direktorica marketinga Barcaffè, Atlantic Grupa; Tomislav Krpina, direktor prodaje za Barcaffè Espresso & On the Go, Atlantic Grupa; Ana Marijanović, Brand Manager Barcaffè Espresso & On the Go
Foto: Barcaffè

Šesteročlani žiri ove godine bio je sastavljen od međunarodno priznatih stručnjaka uključujući četiri profesionalna Barcaffè barista. Među njima su bili Matija Matijaško, nositelj crnog lončića u L.A.G.S.-u i Aleš Gorenc, državni prvak Slovenije 2022 i nositelj zlatnog lončića u L.A.G.S.-u. Tehnički sudac natjecanja bio je Marko Podbrežnički, Barcaffe barista trener i vlasnik SCA certifikata i L.A.G.S crnog lončića. U žiriju su mu se pridružili i Filip Lipnik, vlasnik akademije "Art of Bar Academy", te Peter Ševič, trener s licencom AST, direktor Ljubljanskog festivala kave i osnivač vodeće obrazovne institucije u Sloveniji, Stow Academy, koja nudi međunarodni obrazovni program SCA Coffee Diploma System. Glavni sudac ovogodišnjeg natjecanja bio je Nik Oroši, pionir specialty kave u regiji.

Foto: Barcaffè

Vrhunska kvaliteta za istinske ljubitelje kave

Pored Barcaffè espressa na natjecanju su gosti mogli probati i Java specialty kavu. S pažljivo odabranim zrnima 100% Arabice, Java nudi vrhunsko iskustvo ispijanja kave, naglašavajući punoću arome i visoku kvalitetu za istinske ljubitelje kave.

Voditelji ovogodišnjeg natjecanja, Daniel Bilić i Ula Furlan, svojim su šarmom i energijom osigurali dodatnu dozu uzbuđenja, a publika je uživala u jedinstvenoj prilici da izbliza promatra najbolje bariste regije na djelu.

Barcaffè Barista Cup 2024. bio je najveće regionalno natjecanje koje je potvrdilo visoku razinu profesionalizma i kreativnosti u svijetu barista. S novim talentima i međunarodnim sudionicima, ovo natjecanje je još jednom dokazalo da kava povezuje ljude i kulture, dok istovremeno pruža priliku najboljima da zasjaju.

Foto: Barcaffè

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije