Da je riblje ulje zdravo za djecu, znamo odmalena, a znanstvenici sada tvrde da ono smanjuje mogućnost od pojave raka dojke, i to za trećinu. Dosad se smatralo da poboljšava funkcioniranje mozga, ali sada je prvi put utvrđeno da utječe na rak.
Tijekom istraživanja, u kojem je sudjelovalo 35.000 žena, sudionice koje su redovito konzumirale dodatke prehrani s ribljim uljem bile su 32 posto manje izložene riziku od raka.
Prema studiji koju je objavio Fred Hutchinson Cancer Research Centre iz Seattlea za smanjivanje rizika od raka, i to njegova najčešćeg oblika, raka dojke, mogle bi biti zaslužne omega 3 masne kiseline koje se nalaze u dodacima prehrani.
- Moguće je da je razina omega 3 masnih kiselina u dodacima prehrani s ribljim uljem viša nego što bi ljudi inače konzumirali uobičajenom prehranom. Bez daljnjih studija ne bismo trebali izvlačiti neke konkretnije zaključke - rekla je dr. Emily White koja je sudjelovala u istraživanju.
Idući korak je, dakle, točno utvrditi ovu povezanost kako bi se mogle izdati preporuke.
Riblje ulje smanjuje rizik od pojave raka dojke?
Povezanost još uvijek nije dokazana, nego tek slijede istraživanja.
Još nema komentara
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.