Šalica kave na dan može spriječiti pogoršanje vida i moguću sljepoću od degeneracije mrežnice zbog glaukoma, starenja i dijabetesa.
Sirova kava u prosjeku sadrži samo 1 posto kofeina, ali sadrži 7 do 9 posto klorogenske kiseline koja je snažan antioksidans i ima veliku ulogu u sprječavanju degeneracije mrežnice na miševima, otkrilo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Foto: Thinkstock
Mrežnica je tanak sloj tkiva na stražnjoj strani stijenke očne jabučice s milijunima stanica osjetljivih na svjetlo i drugih živčanih stanica koje primaju i organiziraju vizualne informacije. To je jedan od najvažnijih metabolički aktivnih tkiva i zahtjeva visoke razine kisika, a nedostatak kisika stvara slobodne radikale što dovodi do oštećenja tkiva i gubitka vida.
Istraživanje je provedeno na miševima, a profesor znanosti o hrani i glavni autor istraživanja Chang Y. Lee istaknuo je da je kava najpopularnije piće na svijetu.
>>Pogledajte reakcije djece kada prvi put kušaju kavu
>>Čini se da kavu pijemo na sasvim pogrešan način