Sastojci:
- 1 šalica kvinoje
- 2 mrkve srednje veličine
- 1 šalica narezane butternut tikve
- 1 batat srednje veličine
- 1 šalica skuhanog slanutaka
- 10 rajčica trešanja
- ½ većeg avokade
- 1 šalica sojinog jogurta
- maslinovo ulje ili ulje po želji
- sok ½ limuna
- 1 žličica soli
- 1 šaka tostiranih suncokretovih sjemenki
- crni sezam za ukras
Priprema:
1. Najprije isprati kvinoju. Uliti se u mrežasto cjedilo i isprati pod tekućom vodom.
2. Nakon toga pomiješati kvinoju i vodu u loncu u omjeru 1:2.
3. Pričekati dok smjesa zavrije na srednje jakoj vatri, a zatim smanjiti vatru te ostaviti da se kuha.
4. Kuhati sve dok kvinoja ne apsorbira svu vodu. Postupno smanjivati plamen na kojem se kuha.
5. Očistiti mrkvu, butternut tikvu i oguliti batat.
6. Staviti na papir za pečenje skupa s trešnjama rajčicama na način da se razmak između svakog povrća.
7. Poškropiti maslinovim uljem i prstohvatom soli te staviti povrće u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva.
8. Peći dok povrće ne porumeni po rubovima. Ako volite mekšu mrkvu, prije pečenja ju skuhati do pola.
9. Slagati sve navedeno u veću posudu tako da se ne miješaju sastojci i ostaviti praznina u sredini za umak.
10. Da bi bilo vizualno atraktivno, složiti u krug kvinoju, mrkvu, višnju rajčicu, butternut tikvu i prethodno oguljen i narezan avokado.
11. U sredinu uliti umak napravljen od šalice sojinog mlijeka, soka pola limuna, žličice soli i maslinovog ulja.
12. Za ukras posuti suncokretovim sjemenkama prethodno tostiranim na tavi bez ulja te crnim sezamom.
Jednostavan trik kako brzo i lako dobiti savršeno tanko narezane komade luka:
I sve se to uzgaja u Jajcu?!