Jaja su jedna od najpoznatijih namirnica, a to što ih je lako pripremiti, ne znači da im priprema ne zahtijeva baš nikakvu metodu. Zato su neki proizvođači jaja podijelili svoje najdraže trikove i savjete za njihovu pripremu:
1. Hladna voda ključna je za spremanje tvrdo kuhanih jaja
Da biste pripremili tvrdo kuhana jaja, ubacite ih u hladnu, a ne u vruću vodu. Temperatura će sporije rasti i tako spriječiti pucanje ljuski, a jaja će se ravnomjerno skuhati. Kuhajte ih na srednje jakoj vatri 15 minuta, a zatim odmah stavite u hladnu vodu da zaustaviti proces kuhanja i ogulite.
— Nelson Kauffman, vlasnik farme Cheyenne
2. Kuhajte jaja u većem loncu
Upotrebite veći lonac u kojem će jaja stati u jedan red na dno kako bi se sva ravnomjerno skuhala.
— Trey Braswell, vlasnik obiteljske farme Braswell
3. Nemojte kuhati sasvim svježa jaja
Ne koristite svježa jaja kad ih želite pripremiti tvrdo kuhana; prije kuhanja moraju nekoliko dana biti u hladnjaku kako bi se mogla lijepo oguliti kad se skuhaju."
— Jill Sink, vlasnica Songbird Farme
4. Dodajte ocat u vodu kako biste spriječili miris
Da tvrdo kuhana jaja ne rašire svoj miris, u vodu dodajte nekoliko žličica bijelog octa dok ih kuhate. Ocat će neutralizirati miris, a neće utjecati na okus jaja.
— Debbie Tharrington, vlasnica farme Tharrington
5. Prije guljenja jaja protresite i stavite u ledenu vodu
Čim jaja izvadite iz vruće vode, stavite ih u veliku zdjelu i protresite da popucaju oko ljuske. To razbija membranu između jaja i ljuske, što olakšava skidanje. Stavite ih nakratko u hladnu vodu pa ogulite.
— Becky Petit, koordinatorica obiteljske farme Braswell
6. Protrljajte jaje među dlanovima prije skidanja ljuske
Kad gulite jaja, nježno ga razbijte pa ga protrljajte među dlanovima kako biste razbili membranu između jaja i ljuske. Ovim trikom jaje bi se trebalo lako oguliti. Također, tvrdo kuhana jaja možete guliti pod tekućom hladnom vodom.
— Trey Braswell, voditelj obiteljske farme Braswell
7. Jaja ispecite u kalupu za muffine
Stavite jaja u kalupe za muffine i pecite na 150 C stupnjeva 30 minuta. Nakon što ih izvadite iz pećnice, prebacite ih u ledenu vodu.
— Trey Braswell, voditelj obiteljske farme Braswell
8. Koristite aparat za kuhanje jaja na pari
Kuhalo za kuhanje jaja na pari savršeno kuha jaja od sasvim mekanih do tvrdo kuhanih.
— Blake Andrew Jr (Lin), vlasnik farme Chestnut Hill
Raskošna svadba: Na mladenku lijepili novčanice, a prstenje stajalo više od 100 tisuća kuna
9. Izbjegavajte raditi majonezu dok su jaja još topla
Dok su jaja još topla, bjelanjci su nježniji, pa ih je lakše pripremiti, no pretopli žumanjci mogu prouzročiti odvajanje majoneze.
— Trey Braswell, vlasnik obiteljske farme Braswell
10. Savjet za ''đavolja jaja''
Umjesto senfa, jajima dodajte majonezu sa začinima ili komadiće slanine. Ako koristite senf, neka to bude senf s medom.
— Stephanie Bolick, vlasnica Bolick Farma, za Real Simple
Širi se strahoviti toplinski val sa sjeverne Afrike na jug Europe
Kako? Treba pitati Nadalinu.