Čuvari tradicije

Školski primjer savršene zagorske zlevke pojeli smo u – školi! Bolji recept sigurno nećete naći

Sandra Šimunović/Pixsell
14.03.2023.
u 06:30

Svatko od nas ima svoj čarobni "okidač", okus ili miris koji ga lansira ravno u djetinjstvo. Onima koji su kao klinci trčkarali zagorskim bregima to je sigurno zlevka – savršenstvo koje se priprema u jednoj posudi. Dobro je znati da u Srednjoj školi Zabok ima klinaca koji marljivo rade na tome da se uspomene i tradicija sačuvaju.

Srednja škola Zabok postala je 2018. godine regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, a s početkom sljedeće školske godine sele se u novu zgradu s ultramodernom kuhinjom i najsuvremenijom opremom. U zadnji čas jer ove godine morali su odbiti jako puno kandidata koji su htjeli upravo u ovu školu. Provjerite kako kuhaju, garantiramo vam da ćete recept sačuvati i često koristiti!

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Zlevka s kremom od sira

Sastojci:

  • 120 g palente
  • 150 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 jaja
  • 40 ml suncokretova ulja
  • 210 g otopljenog maslaca
  • 180 g šećera
  • 1 manja žlica soli
  • 500 g domaćeg kravljeg sira
  • 350 ml mlijeka
  • 200 ml domaćeg kiselog vrhnja
  • 50 ml slatkog vrhnja
  • 150 g jabuka
  • 20 g bagremova meda

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte jaja i šećer. U smjesu dodajte sve preostale sastojke osim kiselog vrhnja. Izlijte smjesu u lim/GN posudu, koji ste prethodno premazali maslacem. Uzmite žlicu po žlicu kiselog vrhnja i lagano stavljajte na smjesu koju ste izlili u lim. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 25-35 minuta, ovisno o veličini posude i visini kolača. Zlevka mora izvana dobiti lijepu zlatno-smeđu boju. Kad se ohladi, režemo je na pravokutne komade i pečemo na „putru“ da dobije zlatnu, lagano zapečenu boju zbog okusa. U sredinu tanjura dodajte kremu (protisnut svježi sir, kiselo vrhnje i malo tučenog slatkog vrhnja koje smo pomiješali s bagremovim medom). Dekorirajte svježom breskvom, melisom i pireom od jabuka (jabuke ogulite, režite na 1/4 i izvadite koštice pa ih kuhajte u slatkoj vodi, a kad je gotovo, ohladite u istoj vodi i potom samo jabuke dobro sjedinite blenderom da dobijete neodoljiv pire).

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije