Znanstvenici zajedno sa svjetskim zdravstvenim savjetodavnim organizacijama neprekidno preporučuju konzumaciju barem jedne porcije plave ribe tjedno čega se rijetki pridržavaju, a osobit naglasak stavljaju na važnost konzumacije lokalne plave ribe jer unutar tri dana od ulova ona sadrži najveću koncentraciju hranjivih sastojaka potrebnih našem organizmu. Dobar razlog da svoju porciju plave ribe potražite u ribarnicama, a ne u hladnjačama supermarketa.
Inćuni sa zelenom salatom
Sastojci:
- 12 inćuna
- 2 žlice ulja
- 1 češanj češnjaka
- 1 žlica sjemena komorača
- sol, papar
- 1 dl bijelog vina
- 2 glavice zelene salate endivije
- maslinovo ulje
- aceto balsamico
Priprema:
Očistite inćune, odstranite utorbu i dobro operite. U tavici zagrijte dvije žlice ulja i na njemu popržite nasjeckani češanj češnjaka, dodajte inćune i žlicu sjemena komorača, pa posolite, popaprite i prelijte bijelim vinom. Ostavite da se peče pet-šest minuta na jakoj vatri. Pažljivo okrenite svaki inćun da se ravnomjerno poprži s obje strane. Izrežite obje glavice endivije (možete dodati i komorač), začinite maslinovim uljem, solju i acetom balsamicom, pa rasporedite na tanjure za služenje. Preko salate posložite pržene inćune, prelijte sokom od pečenja, posipajte mljevenim paprom i poslužite.
Crikveničke rupice
Crikveničke rupice tradicionalni su kvarnerski recept nastao u ribarskim obiteljima. Ovako su žene spremale užinu ribarima prije nego što bi oni odlazili na more. Jelo je sačuvalo svoju popularnost, redovito se priprema na pučkim svečanostima, ali i na obiteljskim druženjima.
Sastojci:
- 1 kg sitnih srdelica
- 1 vezica peršina
- 4 režnja češnjaka
- kukuruzno brašno
- pšenično oštro brašno
- sol
- papar
- ulje za prženje
Priprema:
Prvo očistite srdelice (ili zamolite u ribarnici da vam ih očiste, sretno s tim!), odstranite glave, operite ih i ocijedite. Nasjeckajte peršin i češnjak pa ih pomiješajte s paprom. Sad na otvoreni dlan složite tri-četiri ribe, pospite ih mješavinom češnjaka, papra i peršina pa pospite s obje vrste brašna. Pokrijte istim brojem srdelica, ponovo pospite brašnom i stiskom šake sve spojite u jednu cjelinu. Tako spojene srdele zajedno pržite u većoj količini vrućeg ulja pa ocijedite na kuhinjskom papiru. Rupice poslužite uz blitvu s krumpirom, priloge od kuhanog povrća ili uz svježu sezonsku salatu s malo domaćeg kruha sa strane.
Nema tu puno filozofije. Srdele malo popaprit, uvaljat u brašno , popržit na ulju i na kraju poškropit sa limunom. I to je to.