Bez obzira da li ih poslužujete pohane, pečene u štruci kruha, kao rižoto, s tjesteninom ili punjene, zbog domišljatih kućanica tikvice više ne moraju biti isključivo ljetna hrana - voditeljica restorana i autorica recepata Karla Walsh kaže da za njihovo zamrzavanje samo slijedite ova četiri koraka - i u studenom ili prosincu se prisjetite zašto ih volite...
Korak 1: Sjeckanje u odgovarajući oblik
Oštrim nožem pažljivo narežite tikvice u oblik koji želite za zamrzavanje - a ovisno o tome kako ih kasnije mislite spremati, preporučujemo rezanje na kriške ili usitnjavanje na male komadiće.
Iako se tikvice mogu zamrznuti i cijele, tako će ih kasnije biti teže odmrznuti i pripremiti, pa je najbolje unaprijed odlučiti kakav vam oblik odgovara.
ECDC: Nema hitne potrebe za dodatnom dozom cjepiva protiv covida-19
Ako ih želite zamrznuti da ih kasnije dodate u tijesto za kruh, muffine ili kolače, najbolje ih je zamrznuti nasjeckane na komadiće. Tako ih možete rezati i za juhe, gulaše i umake, ali ih u ta jela možete dodavati i narezane na kriške.
Korak 2: Blanširanje
Tikvice blanširajte u kipućoj vodi 30 do 60 sekundi, ovisno o veličini komada, pa ih odmah dodajte u zdjelu s hladnom vodom.
Iako ih se može zamrznuti i odmah nakon sjeckanja, blanširanjem vrućom, pa stavljanjem u hladnu vodu pomaže da i nakon zamrzavanja i odmrzavanja tikvice imaju dobar okus i boju, te da dulje budu tvrde.
Korak 3: Sušenje
Ocijedite ih i dobro osušite papirnatim ručnicima jer uklanjanje vlage sprječava da u zamrzivaču zadobiju 'opekline'.
Korak 4: Zamrzavanje
Blanširane i osušene tikvice stavite na lim za pečenje obložen papirom i zamrznite preko noći. Kad se smrznu, prebacite ih u vrećice za zamrzavanje ili hermetički zatvorene posude, a na njih napišite datumom zamrzavanja. Imajte na umu da ih možete koristiti tri mjeseca od smrzavanja, objasnila je Walsh za Bhg.com.
Vakula analizirao "ekstremno toplo" ljeto pa najavio: I jesen i zima barem malo topliji od prosjeka!