morate prepoznati

Slomljeno srce čuva nas od najgoreg scenarija

Srce
Arhiv VL
02.07.2012.
u 14:50

Parajuća bol nakon smrti voljene osobe zapravo je zaštitni mehanizam našeg organizma. Sindrom slomljenog srca ima simptome slične srčanom udaru...

Simptomi koji upućuju na srčani udar u jedan ili dva posto slučajeva mogu biti uzrokovani – slomljenim srcem. Taj sindrom poznat je i pod nazivom kardiopatija. Od srčanog udara razlikuje se što nema blokade u koronarnim arterijama iako su simptomi gotovo istovjetni. Srce tada poprima izgled balona, što ga zapravo štiti od ubacivanja previše adrenalina u srce. Primjerice, isto se događa i sa srcima teških alergičara koji primaju terapiju adrenalinom.

– Adrenalin ima stimulirajući efekt na srce što je važno da bismo u organe dobili što više kisika u stresnim situacijama. No taj učinak može biti štetan ako dugo traje – kaže Harding Sian s Imperial collegea u Londonu, piše Daily Mail.

Dakle, tijelo dozira reakciju na adrenalin i na taj se način štiti. Srce smanjuje broj otkucaja i snagu pumpanja, a taj se mehanizam razvio zbog pretjerane stimulacije osobito visokim dozama adrenalina koje tijelo otpušta kad je pod stresom. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije