Marketinška je zabluda da je smeđi šećer zdraviji
od bijeloga! Cjenovno skuplji gotovo deset puta, u organizam nam unosi
jednako kalorija kao i bijeli, pokazala je analiza Hrvatskog zavoda za
javno zdravstvo.
Griješimo u
kafićima
Odsjek za kvalitetu namirnica HZJZ-a analizirao je tri vrste
šećera: bijeli kristalni, smeđi kristalni i smeđi vlažni
šećer kojega pola kilograma stoji 26 kuna. Za usporedbu,
kilogram bijelog stoji od pet do sedam kuna, a 750 grama kristalnog
smeđeg šećera 10 kuna.
– Pokazalo se da je kalorijska vrijednost tih
šećera ista u prva dva šećera, odnosno da je
razlika zanemarivo mala kod trećeg. Bijeli kristalni sadrži 99,8 posto
saharoze, a smeđi kristalni 97,2 posto. Kalorijska vrijednost im je 3,9
kilokalorija po gramu. Može se zaključiti da je riječ o istom
šećeru s dodatkom malo melase za boju – iznosi
biotehnologinja Sanja Katalenić, stručna suradnica u Odsjeku za
kvalitetu namirnica HZJZ-a. Treći, najskuplji šećer, vlažan
od melase, sadrži oko 13 posto manje saharoze od prva dva, ali mu je
kalorijska vrijednost slična – iznosi 3,7 kilokalorija.
– Razlike nema, ali zbog marketinga je puno ljudi u zabludi
pa bira smeđi šećer. Jedina mu je prednost specifičan, od
melase fini okus. Da ne pretjeramo s kalorijama, treba kavu samo malo
zašećeriti, izbjegavati slatko i jesti više voća
– preporučuje S. Katalenić.
Da se pod smeđim često prodaje obojeni industrijski bijeli
šećer, upozorava i Jadranka Boban Pejić, direktorica tvrtke
Biovega. No ostaje njegova uobičajena kristalna struktura po kojoj se
može prepoznati.
– Važno je obratiti pozornost na sastav jer pravi smeđi
šećer proizvodi se samo od šećerne trske, a
nipošto od šećerne repe. Što je manje
prerađen, a više cjelovit, to je kvalitetniji. Na
tržištu se nude različiti smeđi šećeri čije se
nijanse i okusi razlikuju ovisno o načinu proizvodnje, a jednim od
najkvalitetnijih smatra se rapadura u sitnim granulama –
ističe J. Boban Pejić.
– U EU nedopustivo je da se neki proizvod naziva
ekološkim a da nema priznat ekocertifikat, dok na
našem tržištu još ima takvih
slučajeva. No hrvatska kontrola sve je stroža jer se usklađujemo sa
zakonima EU. Ministarstvo poljoprivrede donijelo je pravilnik o
ekološkoj proizvodnji kojim se ekocertifikati koje priznaje
EU automatski priznaju i u RH, ali su i dalje podložni inspekciji
– objašnjava J. Boban Pejić, ističući kako je
potreban oprez i u tumačenju naziva “organski”.
Mnogo je proizvoda koji imaju certifikat organskog uzgoja, ali su ipak
prerađeni. Najzdraviji su proizvodi koji su organski i cjeloviti.
Dodaje kako je zbrka sa smeđim šećerom dobar primjer
površnog shvaćanja “zdravijih” proizvoda.
Što je zdravo?
– I bijeli i smeđi jednostavni su šećeri s visokim
glikemijskim indeksom, tj. brzo povisuju razinu šećera u
krvi, a u prehrani su najpoželjnije namirnice s nižim glikemijskim
indeksom koje postupno povisuju šećer u krvi i tako ga
održavaju uravnoteženijim. Mnogo su zdraviji zaslađivači od žitarica,
poput rižina i ječmenog slada, te agavin sirup. No bilo koji zaslađivač
treba koristiti u maloj količini! Temeljni izvori slatkih okusa trebale
bi biti cjelovite žitarice, voće i povrće – ističe Jadranka
Boban Pejić.
Usporedba
Bijeli šećer
PLUS - Bijeli šećer brzo povisi razinu u krvi,
što pomaže u današnjem tempu s puno posla i
nedostižnim rokovima
MINUS - Međutim, mnogo je poželjnije postupno
povišenje šećera u krvi kako bi njegova razina
ostala uravnoteženijom
Smeđi šećer
PLUS - Smeđi šećer sastoji se od saharoze i melase i sadrži
nešto više minerala i vitamina, a melasa mu daje
specifičan, finiji okus
MINUS - Ipak, ta količina minerala i vitamina u dnevnom je unosu
nezamjetna, a kalorijska je vrijednost jednaka bijelom šećeru
Voćni i grožđani nisu ništa zdraviji
Rafinirani šećer prolazi potpunu obradu, pa je stoga bijele boje. Ako sadrži vodu, može se oblikovati u razne oblike. Šećer u prahu je fino usitnjeni rafinirani šećer. Kandis šećer veliki su kristali šećera i može biti bijeli ili smeđi. Laktoza je mliječni šećer. Fruktoza ili voćni šećer te glukoza ili grožđani također nisu ništa zdraviji od uobičajenog bijelog kristalnog šećera. Javorov sirup sadrži 60 – 70 posto šećera i ima veliku kalorijsku vrijednost, s njim ne treba pretjerivati.