Kada je riječ o uživanju u dobroj čaši vina, mnogi od nas ne bi previše razmišljali o tome kako drže čašu, osobito tijekom večeri kada se samo opuštamo kod kuće i nitko nas ne vidi. Međutim, način na koji držite vinsku čašu znači daleko više. Zapravo, pogrešno držanje čaše može dramatično oslabiti vaše iskustvo pijenja vina, utječući na sve, od jedinstvenog okusa grožđa do optimalne temperature, piše Mirror.
To je prema sommelierki Anni-Christini Cabrales, koja je pozvala ljubitelje vina da ne čine previše uobičajenu pogrešku i hvataju zdjelu čaše kao da je šalica čaja ili tople čokolade. U članku objavljenom u Wine Enthusiastu, Cabrales je otkrila da postoje tri razloga zašto biste trebali naučiti pravilno držati čašu za vino.
VEZANI ČLANCI:
Očuvanje temperature vina: Osoba odaje toplinu kroz svoje ruke, a posebno kroz dlanove, što znači da je najbolje izbjegavati preveliki kontakt kože s čašom za vino kako ne biste utjecali na temperaturu. Kao što će mnogi poznavatelji vina nedvojbeno znati, održavanje prikladne temperature - bilo da se radi o bijelom ili crvenom vinu - ključno je za postizanje posebnog profila okusa vina.
Održavanje svega čistim: Prirodna ulja na vašim rukama znače da biste trebali nježno rukovati čašom, osobito ako ste jeli prstima i potencijalno nenamjerno pokupili razne vrste masnoće i ostatke hrane. Cabrales je upozorila: "Ne želite da ta ista ulja ili hrana završe na zdjelici vaše čaše. To će promijeniti vašu percepciju vina jer ćete pokupiti i te arome." Neugledne mrlje također mogu spriječiti onoga tko ga pije da otkrije i cijeni pravu boju vina, što je važan i često zanemaren čimbenik kada je u pitanju kušanje.
Pojačavanje okusa: Pristojno zavrtjeti svoje vino ključno je kada je u pitanju pojačavanje različitih nota u aromi, kakva god ona bila, i dobivanje potpunog iskustva kušanja vina. Naravno, vjerojatno nećete postići najbolje rezultate vrtnje držeći čašu kao svoju omiljenu šalicu kave na poslu, a pravilno držanje čaše može vam dati daleko veću kontrolu.
Cabrales je zatim podijelila četiri metode za držanje vinske čaše s drškom, od kojih bi se svaka od njih smatrala savršenom prikladnom za sommeliere amatere u nastajanju. Prva metoda uključuje držanje čaše prema dnu stabljike, hvatanje između palca i kažiprsta, dok ostale prste odmarate na dnu.Za drugu metodu Cabrales savjetuje da peteljku stisnete pri dnu, a za treću ljubitelje vina upućuje da bazu stisnu palcem i kažiprstom. Četvrta i posljednja metoda je malo zahtjevnija i uključuje držanje baze dok palac postavljate na vrh, a stranu kažiprsta na dno.
Jaja, vino, kava... Iznenađujuće, ali ovih 5 namirnica smijete čuvati u zamrzivaču!