Varaždinska županija

Špancirfest – najraznovrsniji i najpopularniji hrvatski festival

špancirfest
Foto: Turistička zajednica grada Varaždina
1/9
22.08.2013.
u 09:12

Ovogodišnji festival, koji se održava od 23. kolovoza do 1. rujna, uz brojne predstave, radionice i performanse, donosi čak četiri koncertne pozornice na kojima će nastupiti svjetska imena poput Skunk Anansie ili Triggerfinger

Varaždin je poznat po jednoj od najvećih i najpopularnijih manifestacija na ovim prostorima – Špancirfestu, uličnom festivalu čije su pozornice varaždinske ulice i trgovi. Ove će se godine popularni Špancirfest održati od 23. kolovoza do 1. rujna. Špancirfest je u proteklih petnaest godina, iz turističkog događanja pokrenutog s ciljem oživljavanja varaždinske povijesne gradske jezgre, izrastao u najraznovrsniji i najpopularniji hrvatski festival, koji značajem spada u središnje kulturno-turističke manifestacije u Hrvatskoj.

Tajna uspjeha leži u jedinstvenom konceptu objedinjavanja različitih oblika umjetničkih, zabavnih i komercijalnih sadržaja: od prvoklasnog koncertnog programa za sve ukuse, najboljeg uličnog festivala, bogatog sadržaja okrenutog ka očuvanju urbane gradske tradicije i bezbrojnih popratnih zabavnih, kulturnih i gastronomskih sadržaja.

Ovogodišnji Špancirfest donosi čak četiri koncertne pozornice na kojima će nastupiti svjetska imena poput Skunk Anansie ili Triggerfinger, najveće hrvatske i regionalne zvijezde poput Massima i Elementala, te dugačak popis ostalih izvođača svih glazbenih pravaca. Tu je i bogati program Ulicafesta s ponajboljim uličnim akrobatima, performerima i glazbenicima, dječji teatar te pet popularnih humornih predstava u sklopu Komedijafesta. Program zaokružuju brojne kreativne radionice za sve uzraste te cijeli niz popratnih sadržaja, radionica, okruglih stolova i sl.

Osim Špancirfesta, Varaždin krase brojne kulturno-povijesne znamenitosti koje svjedoče o osam stoljeća tradicije, razvoja, bogatstva i raskoši, poglavito u vrijeme 18. stoljeća kada je bio i glavni grad Hrvatske. Očuvane palače, brojne vile i vrijedne kuće, te kompleks Starog grada, otkrivaju se u šetnji gradom, dok se sakralna umjetnost i arhitektura jedanaest crkava, tri samostana i katedrale najbolje upoznaju na Putu Anđela.

Muzejski postav u Starom gradu, Entomološka zbirka u palači Herzer, Galerija starih i novih majstora, Muzej anđela samo su neki od brojnih varaždinskih muzejskih prostora. Varaždin možete upoznati i kroz višestoljetnu gastronomsku tradiciju, a posebno se ističe poznati specijalitet „varaždinski klipič“. Gradska tržnica i danas podsjeća na sjaj prošlih vremena, a “čarobna” varaždinska dvorišta svojom intimom pričaju uvijek zanimljive priče.

>> Osvojite festivalsku ulaznicu za Špancirfest

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije