PROMO

Spoj dinarske i mediteranske tradicije

TZ Ličko-senjske županije
Foto: TZ Ličko-senjske županije
1/4
PR
Autor
PR članak
07.11.2013.
u 16:30

Mozaičnost prostora određuje Velebit, koji razdvaja čarobne morske i otočne predjele od krškog krajolika s bogatstvom slatkih voda, među kojima su i Plitvička jezera

Privlačnost Ličko-senjske županije izvire iz njezina osebujnog krajolika: na malim se udaljenostima izmjenjuju slikoviti površinski i podzemni krški oblici s bogatim biljnim svijetom i rijetkim životinjskim vrstama te najčišći dio jadranskog akvatorija s krškim vrelima, jezerima i pastrvskim gorskim vodama. U tom jedinstvenom spletu mnogo je prirodnih znamenitosti zbog kojih taj prostor djeluje kao prirodoslovni muzej na otvorenom. Prirodnu raznolikost dopunjuju kulturološke razlike između kontinentalnog i primorsko-otočnog dijela županije, koji pripadaju različitim područjima tradicijske kulture.

Takva mozaičnost prostora određena je prije svega planinskim nizom Velebita na kojem su skupljene mnoge prirodne i kulturno-povijesne znamenitosti, od kojih glavninu povezuje 57 kilometara duga Premužićeva staza. Kao prirodni fenomen osebujnih reljefnih i vegetacijskih vrijednosti, cijela je planina zaštićena kao park prirode i uvrštena u UNESCO-v popis rezervata biosfere. Uža područja unutar parka prirode izdvojena su kao nacionalni parkovi – Paklenica i Sjeverni Velebit.

Na obroncima Velebita smjestilo se utočište za mlade medvjede u selu Kuterevo. U sklopu tog projekta, jedinstvenog u svijetu, u Kuterevu trenutačno boravi osam medvjeda, a može ih se posjetiti cijele godine osim zimi kada su usnuli u zimskom snu.
Najznačajnije je naselje oduvijek bio Senj. Stara gradska jezgra predstavlja živi muzej, a Gradski muzej ima nekoliko stalnih postava. Nezaobilazno je mjesto posjeta tvrđava Nehaj koja se uzvisuje ponad Senja.

Karlobag je smješten ispod središnjeg velebitskog prijevoja. Razvijao se kao antički Vegium i srednjovjekovna Scrissa ili Bag. Obiluje kulturno povijesnim spomenicima od kojih su najpoznatiji Fortica i Kava iz 13. st., Kapucinski samostan s crkvom sv. Josipa iz 1713. godine.

Otok Pag ima najdulju obalu među jadranskim otocima, a čak 84 km čine obale sa šljunkovitim i pješčanim plažama. Novalja je poznata po prekrasnim plažama u neposrednoj blizini: Zrće, Caska, Babe, Trinćel i Brančevica.

Pored mora i priobalja, Ličko-senjska županija ističe se iznimnim bogatstvom slatkih voda. Zavale Like, Gacke i Krbave između Velebita, Kapele i Plješivice prirodno su sabiralište pitke vode. Najblistaviji primjer takve stvaralačke simbioze kamena i vode na kršu nedvojbeno su Plitvička jezera, najstariji hrvatski nacionalni park i spomenik prirode s liste svjetske baštine UNESCO-a.

Jedna od brojnih mogućnosti za aktivni odmor u tom području specifičan je povratak prirodi kroz lov i ribolov. Ribolov je najrazvijeniji na rijeci Gackoj, jednoj od najpoznatijih pastrvskih voda na svijetu. U blizini je i najstarije naselje s hrvatskim stanovništvom - Otočac. Pokraj obale rijeke nedavno je otvoren novi Hotel Gacka, četvrti u regiji od kojih su tri smještena u Otočcu, a taj posljednji u Ličkom Lešću.

U srednjoj Lici nalazi se četvrtina od ukupnog broja špilja, koje su zaštićene kao geomorfološki spomenici prirode u Hrvatskoj. Speleološkim se bogatstvom posebno ističe Pećinski park Grabovača sa Samogradskom špiljom kraj Perušića. U Perušiću je i jedina preostala turska kula u Lici iz 16. st.

Na širem području Gospića pozornost plijene dvije park-šume: Jasikovac i Vujnovića brdo te Muzej Like s najcjelovitijom zbirkom izložaka dinarske tradicijske kulture u Hrvatskoj. U slikovitom podvelebitskom selu Smiljan, oko 7 km od grada, smješten je Memorijalni centar Nikola Tesla s Teslinom rodnom kućom, replikom ispitne stanice iz Colorado Springsa, Teslinom turbinom u potoku Vaganac te prototipom broda na daljinsko upravljanje iz 1898. godine. Na samo 4 kilometra od Smiljana selo je Veliki Žitnik u kojemu je rođen dr. Ante Starčević.

Područje Plitvičkih jezera jedno je od najljepših prirodnih znamenitosti Europe. To je šumoviti planinski kraj kroz koji se niže šesnaest prekrasnih jezera i jezeraca kristalne modrozelene boje. Vodom ih pune mnoge rječice i potoci, a međusobno su spojena pjenušavim kaskadama i šumnim slapovima. 

Kontinentalni i primorski dio županije dopunjavaju se i u gastronomskoj ponudi županije, koja je spoj dinarske i mediteranske tradicije. Među mesnim jelima poznate su lička i paška janjetina, s ražnja ili ispod peke, te pršut. Ljubitelji ribe mogu birati između morskih poslastica i čuvene gacke pastrve.

Lički krumpir i kupus izvrstan su prilog mesu i ribi. Gurmane će posebno oduševiti bogata ponuda sireva: paškog, velebitskog, krasnarskog, škripavca i base. Prema tradiciji, prije jela popije se domaća rakija - šljivovica, šmrikovača ili loza, a blagovanje se završava jednostavnim slasticama uštipcima ili fritulama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?