Mlijeko je namirnica koja se vrlo često koristi u kućanstvima, no nažalost se brzo pokvari. Iz Eat By Date objašnjavaju da ako je neotvoreno, punomasno mlijeko može trajati pet do sedam dana, mlijeko sa smanjenim udjelom masnoće i obrano mlijeko može trajati više od sedam dana, a mlijeko bez masnoće i bez laktoze, može trajati duže, sedam do deset dana nakon otisnutog datuma, ako se drži u hladnjaku.
No, kako piše Express, postoji nekoliko načina koje možete učiniti kako biste produžili rok trajanja mlijeka.
Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti bolje nego ikad?
Prvo što trebate učiniti je kupiti mlijeko s najdužim rokom trajanja. Osim toga, stručnjaci predlažu da mlijeko u svoja kolica dodate posljednje jer ćete mu tako dati najbolje šanse da ostane na konstantnoj temperaturi. Također, kada mlijeko donesete kući, odmah ga stavite u hladnjak. Većina ljudi stavlja mlijeko u vrata hladnjaka, ali najbolje ga je držati na polici gdje je hladnije i gdje je temperatura stabilnija. Najčešće se mliječni proizvodi stavljaju u stražnji dio hladnjaka, jer svaki put kada su vrata otvorena, predmeti s prednje strane hladnjaka i u vratima, izloženi su toplijem zraku.
Kada koristite mlijeko, vratite ga izravno u hladnjak kada završite s njim jer je najbolje da ne stoji na pultu dulje nego što je potrebno. Nakon otvaranja mlijeko može trajati tjedan ili dva bez zgrušavanja, ali neki predlažu da u kutiju dodate prstohvat soli, vratite poklopac i protresete kako bi se sol ravnomjerno rasporedila. Minerali soli usporavaju kiseljenje mlijeka jer izvlače molekule vode, što smanjuje aktivnost proizvoda vode i zauzvrat usporava rast većine bakterija. Kao rezultat toga, mlijeko će trajati i do tjedan dana duže.
Ako se brinete da nećete koristiti ili piti mlijeko, možete ga i zamrznuti, a tako smrznuto može se čuvati do tri mjeseca. Tekstura i okus mogu biti malo promijenjeni, ali otopljeno mlijeko bit će sigurno za piće i posebno prikladno za kuhanje ili pečenje. Samo provjerite ima li posuda ili karton u kojem ga zamrzavate mjesta na vrhu kako bi se omogućilo širenje dok se zamrzava.
Kuharica tvrdi da pogrešno čistimo dasku za rezanje: Ima trik za uklanjanje nečistoća i bakterija!