trebali biste

Stavljate li u gulaše i variva lovorov list? Ako ne, ovo će vas uvjeriti u suprotno!

Shutterstock
04.02.2024.
u 07:00

Lovor smanjuje i nadimanje, pomaže kod problema s probavom te je zbog toga začin kojim bismo se svakako trebali češće koristiti pri pripremi jela

Zimzeleno stablo lovora udomaćilo se na Mediteranu, a njegovi listovi neizostavan su začin u raznim umacima, varivima, juhama i gulašima... Upotrebljavaju se njegovi svježi i suhi listovi. U kombinaciji s majčinom dušicom, odličan je začin gotovo svim juhama, umacima, marinadama, octu, mesnim paštetama i jelima od mesa.

Osim što je odličan začin za ovakva jela, lovor ima i ljekovita svojstva zbog kojih bismo ga trebali imati i u kućnoj ljekarni. Nedavna znanstvena istraživanja pokazala su učinkovitost lovorovog ekstrakta u zacjeljivanju rana, a manje je poznato i da smanjuje razinu hormona stresa u organizmu, ali i pomaže kod menstrualnih bolova te može potaknuti redovitu i normalnu menstruaciju. 

VEZANI ČLANCI:

Lovor smanjuje i nadimanje, pomaže kod problema s probavom te je zbog toga začin kojim bismo se svakako trebali češće koristiti pri pripremi jela.  Koristi se u narodnoj medicini i kod bronhitisa. Osobi koja pati od ovog problema treba staviti obloge umočene u vodu u kojoj se kuhao lovor. 

Listovi lovora obiluju i vitaminima A i C te mineralom cinkom koji imaju važnu ulogu u održavanju snažnog i zdravog imuniteta i čuvaju zdravu membranu sluznice očiju, nosa, usta, grla, pluća i probavnog sustava. Ovoj biljci pripisuju se i antibakterijska i antivirusna svojstva, ali i antiseptična i antigljivična, zbog čega se upotrebljava i kao prirodni antiseptik. 

Lovor protiv kuhinjskih moljaca: Ako želite spriječiti da kuhinjski moljci upropaste vaše namirnice i zavuku se u brašno, rižu, griz i slično., svježe čiste listove rasporedite po ormarima u kuhinji. Možete ih staviti u prozračne vrećice od gaze i objesiti ili ih jednostavno malo prosušite i odložite u posude i vrećice s namirnicama. Djelovat će nekoliko mjeseci. Kad izgube prepoznatljiv miris, zamijenite ih novima.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije