(ne) vjerni

Stručnjaci: Hrvati su u krizi vjerni ženama i rjeđe padaju u depresiju

seks
Thinkstock
Autor
Sonja Hoffman
18.10.2011.
u 13:51

Muškarci traže ljubavnice kada imaju sve jer u ljudskoj je prirodi da uvijek želi više, ističe prof. Vera Folnegović Šmalc

Muškarci tijekom recesije češće varaju svoje žene! – tvrde to znanstvenici sa Sveučilišta u Kansasu koji su o tome proveli opsežno istraživanje, piše Daily Mail. S dolaskom krize i recesije muškarci strahuju da neće moći ispuniti svoju ulogu "hranitelja" obitelji, pa im se u glavi uključi sigurnosna sklopka.

Seksom do dominacije

– Njihov mozak jednostavno počne raditi u 'safe modeu' koji im kroza seks omogućuje da se i dalje osjećaju dominantnima – tvrde na Sveučilištu.

Objašnjavaju da se slično događa u glavama obaju spolova kada se, primjerice, suoče sa smrću.

– Nije rijetkost da u takvim situacijama ljudi vode ljubav i s potpunim strancima – objašnjavaju i dodaju da je to samo reakcija organizma na strah koja ljude tjera da razmišljaju o svojoj primarnoj funkciji: produljenju vrste.

– Uglavnom je riječ o kratkotrajnim vezama ili seksu za jednu noć, a muškarac ih prekida čim mu okolnosti dopuste da se u obitelji ponovno osjeća dominantnim – kažu znanstvenici.

No, ono što vrijedi za Amerikance, ne vrijedi i za Hrvate, tvrdi psihijatrica prof. Vera Folnegović Šmalc.

– Hrvati su izuzetno vjerni svojim suprugama, a osebujni su i kada je riječ o reakciji na recesiju – tvrdi psihijatrica. Kada Hrvat osjeti recesiju, a posebice da bi ona mogla utjecati na obitelj, učinit će sve da to promijeni.

– Neće trčati drugim ženama, a iznenadili biste se kada čujete kako se sve snalaze da promijene loše životne okolnosti – otkrila je prof. V. Folnegović Šmalc.

Posebna nacija

Štoviše, "glave" hrvatskih obitelji, tvrdi liječnica, baš tijekom ekonomski ugroženog razdoblja rjeđe upadaju u psihičke krize i depresije.

– Takva su stanja posljedica nemogućnosti da se nešto promijeni, pa sve dok osoba traži izlaz, nije ni logično da ih doživljava – istaknula je liječnica. Nasmijala se, priznaje, na činjenicu da muškarci u Americi strah od financijske nemoći rješavaju seksom.

– Očito je da su Hrvati posebna nacija, no u mom 40-godišnjem iskustvu nisam naišla na pacijenta koji bi u takvoj situaciji našao ljubavnicu – tvrdi prof. V. F. Šmalc. Oni ih, šali se, traže kada imaju sve jer je u ljudskoj prirodi da uvijek želi više.

Ključne riječi

Komentara 23

MI
mica1111
14:01 18.10.2011.

...e,svašta...pa neki dan ste napisali da ...\"Nema novca, a nema ni vjernosti: Muškarci više varaju u recesiji...eto članak sa lijeve strane... ...pa dajte se više odlučite...jel varaju ili ne varaju...:))))

DU
Deleted user
14:07 18.10.2011.

Iznad naslova: Američka studija pokazala da muškarci u krizi češće varaju žene a zatim naslov; Stručnjaci: Hrvati su u krizi vjerni ženama i rjeđe padaju u depresiju ______________ znači pak smo mi vanserijski, ha??

JO
jovanov
15:04 22.10.2011.

Muškarci trebaju pogledati na http://jovanov.net/ gdje bi pronašli odgovor na to pitanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije