Krumpir koji poprimi zelenu boju ili počne klijati zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u prikladnim uvjetima može biti opasan za zdravlje.
Genijalan trik da pečeni krumpirići budu hrskavi baš svaki put!
Krumpir sadrži solanin, otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krumpiru, navodi njemački Savezni institut za procjenu rizika.
Solanin ne samo da mijenja okus krumpira nego je i opasan za zdravlje.
U slučaju previše konzumiranja solanina mogu se javiti tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja.
Institut savjetuje da se zbog toga izbjegava konzumacija jako zelenog, proklijalog ili smežuranog krumpira.
Međutim, krumpiru koji nije jako zahvaćen tim promjenama mogu se odstraniti klice i zeleni dijelovi i nakon toga se može sigurno konzumirati.
Nutricionist otkrio: Ovo su tri najgore namirnice koje možete pojesti!
Da ga bacim? A da otvorim prozor i bacim sto eura van? Ne, nego s računom idem reklamirati, a po potrebi na inspekciju.