da dulje bude svjež

Kako pravilno pohraniti sir? Sve ovisi o vrsti, evo što preporučuje stručnjakinja za hranu

shutterstock
13.07.2022.
u 07:00

I dok je na nekim plemenitim vrstama ona namjerna, plijesan nije na svakom siru dobar znak; već je obično znak da više nije dobar, kaže stručnjakinja.

Zadnjih je dana, baš kao i sva ostala hrana, poskupio i sir pa se dobro prisjetiti kako ga je najbolje skladištiti da što duže ostane svjež.

Osim ako ste ljubitelj plavih pljesnivih sireva, želite da sir što duže ostane jestiv, a kako to postići objasnila je Sarah Taylor, britanska stručnjakinja za higijenu hrane iz tvrtke High Speed ​​Training.

- Svaki sir je jedinstven pa svaki ima različite zahtjeve kako ga održati u najboljem izdanju - rekla je.

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

1/12

Tvrdi sirevi

"Tvrdi sirevi kao što je parmezan imaju nizak udio vlage, a kako bakterije trebaju hranu i vlagu da bi preživjele, sir s nižim udjelom vlage obično se duže čuva."

To znači da tvrde sireve treba zamatati u prozirnu foliju, a ne u voštani papir za sir ili pergament za pečenje jer će propuštati zrak, a sir će se previše osušiti.

Meki sirevi

- Meki sirevi imaju veći sadržaj vlage i moraju moći disati, a ako im se to onemogući, mogu nakupiti plinove amonijaka koji mogu pokvariti okus i uništiti sir - rekla je.

"Stoga se meki sirevi ne smiju čvrsto zamotati u prozirnu foliju jer će se ‘znojiti’, već ih je najbolje umotati u voštani papir, pergament za pečenje ili voštanu tkaninu za višekratnu upotrebu, a zatim ih staviti u posudu."

Sarah također preporučuje korištenje hermetički zatvorene posude za pohranjivanje svih sireva kako bi se spriječio izlazak mirisa u hladnjaku i širenje na druge namirnice.

Plijesan

I dok je na nekim plemenitim vrstama ona namjerna, plijesan nije na svakom siru dobar znak; već je obično znak da više nije dobar, kaže Sarah.

Zato preporučuje i konzumaciju prije isteka roka trajanja, a ako ne stignete, možete ga i zamrznuti, no to će utjecati na teksturu i okus.

Zamrzavanje

- Sa sirevima koji imaju visok sadržaj vlage, na primjer meki sirevi kao brie i camembert, smrzavanjem riskirate stvaranje kristalića leda, a niske temperature također mogu isisati vlagu uzrokujući sušenje - objasnila je.

"Zato se ne preporučuje zamrzavanje sira koji želite jesti bez termičke obrade, no možete zamrznuti komad sira koji namjeravate ribati po hrani".

"Ako se ipak odlučite zamrznuti sir,  prije nego što ga bacite u zamrzivač sir umotajte u voštan ili u papir za pečenje i stavite u hermetički zatvorenu posudu. I iskoristite ga u roku od šest mjeseci."

Kuharica tvrdi da pogrešno čistimo dasku za rezanje: Ima trik za uklanjanje nečistoća i bakterija!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije