OXBO restoran svoju vrhunsku ponudu jela temelji na osnovnoj ideji koja kaže da je samo najbolje dovoljno dobro. A taj princip vrlo dobro poznaje i njihov pastry chef Max Todorov. Ovaj stručnjak za slastice, Makedonac pravog imena Marjan Todorov, iza sebe ima bogatu karijeru koja je danas rezultat ukusnih deserata restorana OXBO u hotelu DoubleTree by Hilton.
Max, kako ga svi znaju, odrastao je u velikoj obitelji u Kavadarcima u Makedoniji u kojoj se uvijek njegovao običaj zajedničkog objedovanja što je možda i glavni motiv za njegovu karijeru u kulinarstvu.
- Nedjeljni ručkovi uvijek su bili u društvu tetaka, baka, djedova. Tako smo se skupljali. Jeli smo tradicionalna makedonska jela kao što su gravče na tavče, punjene paprike, musaka. Bilo je tu i sarmi... – počeo je nabrajati Max.
Kuhanju i pripremi hrane posvetio se nakon što je na studiju elektrotehnike u Skoplju shvatio da svoju karijeru želi razvijati u totalno drugom smjeru, gastronomiji.
Engleski standard i ljubav kao tajni sastojak
- Došao sam do druge godine na faksu. Preko ljeta sam išao na razmjenu u Englesku. To je bilo 1999. godine. Iako sam se vratio u Makedoniju, već mi je u glavi bio London – nadodao je chef koji se vratio u glavni engleski grad i upisao vrhunsku školu za slastičare u Londonu, National Bakery School.
- Ujutro sam išao u školu osam sati, a iza toga sam radio popodne u restoranu. Morao sam platiti režije. I tako dvije godine, tj. četiri semestra – rekao je ovaj 46-godišnji pastry chef koji se slastičarstvom počeo baviti već u 21. godini života.
Sedam godina provedenih u Londonu pružile su mu brojne prilike i rad po najboljim londonskim restoranima u kojima je krojio svoj zanat. Međutim, kako i prema slastičarstvu, na novu adresu ga je preusmjerila ljubav.
- Upoznao sam u Londonu i djevojku, moju sadašnju ženu. Ona je iz Splita. Odlučili smo dolaziti na godišnji u Hrvatsku i kako je turizam još jače krenuo, a hoteli su se otvarali, odlučili smo ostati u Hrvatskoj – odgovorio je Max te nadodao kako mu hrvatski jezik nije bio pretežak jer ga je učio u mladim danima dok je bio u Makedoniji, a i na engleskoj adresi družio se s ljudima koji su govorili hrvatski.
OXBO sladoled – inspiriran prirodom
- Slastičarstvo je preciznije i kreativnije - odgovorio je Max kad smo ga upitali kako to da je baš slastičarstvo smjer koji ga je privukao.
Inspiriran prirodom smatra da je za svaki odličan desert presudna kvaliteta i svježina namirnica, ali i ljubav kao tajni sastojak.
- Treba se potruditi sve komponente složiti u jednu cjelinu. Moraš paziti na detalje, spojiti različite okuse – nadodao je Max koji je obožavatelj sladoleda koje sam priprema, a zaslužan je za poznati OXBO sladoled po tajnom receptu koji oduševi sve koji ga probaju.
- Ne radimo ga s gotovim bazama, sve radimo ručno i od samog početka. To je vremenski dulje razdoblje, koje je i zahtjevnije. Naravno, neopisivo je kvalitetnije – spomenuo je chef i spretno izbjegao odgovoriti na pitanje što je tolika tajna u recepturi, poput svakog profesionalca.
Deserti u restoranu OXBO prepoznati su unutar hrvatske gastro scene i imaju „domaće“ sladolede više vrsta te istaknute specijalitete.
- Kod nas možete pojesti cheesecake od borovnice, granitu od limete i tart od malina punjen s biskvitom od malina i čokoladnim ganacheom koji se servira sa sorbetom od malina – odgovorio je chef i nadodao kako mu je tart najdraži desert.
Kulinarski uzori su mu poznati slastičari Pierre Herme, Rene Redzepi i Thomas Keller. Uz literaturu iz inozemstva poznatih pastry chefova, Max adaptira vrhunske ideje i nadograđuje u vlastite recepte. U restoranu OXBO radi od samog otvorenja, od 2012. godine. Trenutno uz devet suradnika pozitivno gleda na povratak na „staro“.
Smješten u prizemlju hotela DoubleTree by Hilton u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici, Oxbo Restaurant&Bar krasi moderno opremljen interijer i jela koja kreiraju pravi profesionalci te s razlogom je to mjesto gdje je jelo doživljaj. Tako mnogi imaju priliku isprobati deserte pastry chefa Marjana Maxa Todorova i doživjeti maximalno iskustvo.
Sadržaj nastao u suradnji s DoubleTree by Hilton.