MAXimalni užitak

Studirao elektrotehniku pa postao slastičar – Chef poznatog zagrebačkog restorana o svom životnom putu na nekoliko adresa

Foto: DoubleTree by Hilton
1/8
30.06.2021.
u 13:34

Od Skoplja, preko Londona pa sve do Zagreba - Marjan Max Todorov, profesionalac za vrhunske deserte restorana OXBO ispričao nam je svoju životnu priču iza koje stoje brojne pustolovine

OXBO restoran svoju vrhunsku ponudu jela temelji na osnovnoj ideji koja kaže da je samo najbolje dovoljno dobro. A taj princip vrlo dobro poznaje i njihov pastry chef Max Todorov. Ovaj stručnjak za slastice, Makedonac pravog imena Marjan Todorov, iza sebe ima bogatu karijeru koja je danas rezultat ukusnih deserata restorana OXBO u hotelu DoubleTree by Hilton.

Max, kako ga svi znaju, odrastao je u velikoj obitelji u Kavadarcima u Makedoniji u kojoj se uvijek njegovao običaj zajedničkog objedovanja što je možda i glavni motiv za njegovu karijeru u kulinarstvu.

- Nedjeljni ručkovi uvijek su bili u društvu tetaka, baka, djedova. Tako smo se skupljali. Jeli smo tradicionalna makedonska jela kao što su gravče na tavče, punjene paprike, musaka. Bilo je tu i sarmi... – počeo je nabrajati Max.

Kuhanju i pripremi hrane posvetio se nakon što je na studiju elektrotehnike u Skoplju shvatio da svoju karijeru želi razvijati u totalno drugom smjeru, gastronomiji.

Engleski standard i ljubav kao tajni sastojak

- Došao sam do druge godine na faksu. Preko ljeta sam išao na razmjenu u Englesku. To je bilo 1999. godine. Iako sam se vratio u Makedoniju, već mi je u glavi bio London – nadodao je chef koji se vratio u glavni engleski grad i upisao vrhunsku školu za slastičare u Londonu, National Bakery School. 

- Ujutro sam išao u školu osam sati, a iza toga sam radio popodne u restoranu. Morao sam platiti režije. I tako dvije godine, tj. četiri semestra – rekao je ovaj 46-godišnji pastry chef koji se slastičarstvom počeo baviti već u 21. godini života.

Foto: DoubleTree by Hilton

Sedam godina provedenih u Londonu pružile su mu brojne prilike i rad po najboljim londonskim restoranima u kojima je krojio svoj zanat. Međutim, kako i prema slastičarstvu, na novu adresu ga je preusmjerila ljubav.

- Upoznao sam u Londonu i djevojku, moju sadašnju ženu. Ona je iz Splita. Odlučili smo dolaziti na godišnji u Hrvatsku i kako je turizam još jače krenuo, a hoteli su se otvarali, odlučili smo ostati u Hrvatskoj – odgovorio je Max te nadodao kako mu hrvatski jezik nije bio pretežak jer ga je učio u mladim danima dok je bio u Makedoniji, a i na engleskoj adresi družio se s ljudima koji su govorili hrvatski.

OXBO sladoled – inspiriran prirodom 

- Slastičarstvo je preciznije i kreativnije - odgovorio je Max kad smo ga upitali kako to da je baš slastičarstvo smjer koji ga je privukao.

Inspiriran prirodom smatra da je za svaki odličan desert presudna kvaliteta i svježina namirnica, ali i ljubav kao tajni sastojak. 
- Treba se potruditi sve komponente složiti u jednu cjelinu. Moraš paziti na detalje, spojiti različite okuse – nadodao je Max koji je obožavatelj sladoleda koje sam priprema, a zaslužan je za poznati OXBO sladoled po tajnom receptu koji oduševi sve koji ga probaju.

- Ne radimo ga s gotovim bazama, sve radimo ručno i od samog početka. To je vremenski dulje razdoblje, koje je i zahtjevnije. Naravno, neopisivo je kvalitetnije – spomenuo je chef i spretno izbjegao odgovoriti na pitanje što je tolika tajna u recepturi, poput svakog profesionalca. 

1/7

Deserti u restoranu OXBO prepoznati su unutar hrvatske gastro scene i imaju „domaće“ sladolede više vrsta te istaknute specijalitete. 

- Kod nas možete pojesti cheesecake od borovnice, granitu od limete i tart od malina punjen s biskvitom od malina i čokoladnim ganacheom koji se servira sa sorbetom od malina – odgovorio je chef i nadodao kako mu je tart najdraži desert.
Kulinarski uzori su mu poznati slastičari Pierre Herme, Rene Redzepi i Thomas Keller. Uz literaturu iz inozemstva poznatih pastry chefova, Max adaptira vrhunske ideje i nadograđuje u vlastite recepte. U restoranu OXBO radi od samog otvorenja, od 2012. godine. Trenutno uz devet suradnika pozitivno gleda na povratak na „staro“. 

Smješten u prizemlju hotela DoubleTree by Hilton u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici, Oxbo Restaurant&Bar krasi moderno opremljen interijer i jela koja kreiraju pravi profesionalci te s razlogom je to mjesto gdje je jelo doživljaj. Tako mnogi imaju priliku isprobati deserte pastry chefa Marjana Maxa Todorova i doživjeti maximalno iskustvo.

Sadržaj nastao u suradnji s DoubleTree by Hilton.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije