NEUGODNA BOL

Sve ih je više i u Jadranskom moru: Evo što morate odmah učiniti ako vas opeče meduza

shutterstock
22.07.2024.
u 05:00

Postoji nekoliko savjeta kako tretirati opečeno područje kod kuće, no u slučaju komplikacija potrebno je potražiti pomoć liječnika

Jedna od najneugodnijih uspomena koju možete ponijeti s godišnjeg odmora na moru jest susret s meduzom koju sve češće viđamo i u Jadranu. Svi koji su to doživjeli bar jednom u životu, kažu kako je riječ o jednom od najbolnijih iskustava ikad. Ako do toga dođe, jako je važno odmah i brzo reagirati.

Liječnici s WebMD-a kažu kako je u takvoj situaciji jako važno odmah izaći iz mora i pokušati zaustaviti žarenje. Opečeno područje isperite octom, a nakon toga pipke meduze koji su ostali u vašoj koži uklonite pomoću pincete. Potom ozlijeđeno područje potopite u toplu vodu ili otiđite pod topli tuš. Neka opečeno područje bude u toploj vodi barem 20 minuta.

VEZANI ČLANCI

Kasnije si možete pomoći tako što ćete ozlijeđeno mjesto mazati blagom hidrokortizon kremu, a možete koristiti i oralni antihistaminik za ublažavanje svrbeži i otoka.

Od koristi mogu biti i ledeni oblozi i lijekovi protiv bolova koji se mogu kupiti bez recepta, kao i antihistaminici za otečena područja.

GALERIJA Ovo je deset najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak

1/10

Ako vidite da ozljeda ne prolazi, svakako potražite liječničku pomoć. To svakako učinite i ako vas je meduza opekla u blizini očiju.

Nikako ne pribjegavajte lijekovima iz kućne radinosti, kao što su soda bikarbona, alkohol i sl. Na trljajte ozlijeđeno mjesto ručnikom i nikako nemojte mokriti po njemu.

VIDEO Žena ispričala: ‘Bivši dečko mi je poslao račun s ukupnim troškovima nakon što sam ga ostavila!’

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije