Tamna je čokolada odavno svoje mjesto dobila i u zdravoj i uravnoteženoj prehrani, najviše jer je puna antioksidansima, i jer nije puna šećera - ima ga 'taman dovoljno' da se zadovolji žudnja za slatkim, a opet ne toliko da se poremeti razina šećera u krvi. Nutricionist dr. Drew Ramsey kaže da je zbog tih svojih svojstava tamna čokolada idealna i za doručak, a ističe i njenu ulogu u poboljšanju zdravlja mozga.
Zašto bi tamnu čokoladu trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu
- Organski sirovi kakao sadrži 'moćni' antioksidans polifenol koji pomaže u neutraliziranju slobodnih radikala i u borbi protiv oksidativnog stresa - kaže Ramsey i dodaje kako zrna kakaa fermentiraju još prije nego što se osuše (pa tamnoj čokoladi daju kiselkast okus), a poznato je da je fermentirana hrana izvrsna za zdravlje crijeva koja utječu na zdravlje mozga.
Flavanoli iz kakaa, objasnio je Ramsey, povećavaju protok krvi u mozgu, a uključeni su i u proces kratkotrajnog pamćenja, te su prisutni u područjima mozga u kojima se odvija rast novih moždanih stanica .
Unikatne slastice od čokolade koje proizvodi obitelj Marković
- Sve su ove tvrdnje vidljive iz sustavnog pregleda rada organizma, a studije pokazuju kako epikatehin (najzastupljeniji flavonoid u čokoladi) pomaže preživljavanju neurona i poboljšava funkciju mitohondrija - rekao je nutricionist za Mind Body Green.
Zato bismo, kaže on, trebali crnu čokoladu dodati svakodnevnoj prehrani, umjesto da je gledamo samo kao poslasticu, pa za doručak preporučuje palačinke s lakše probavljivim heljdinim brašnom i tamnom čokoladom.
Recept za američke palačinke s heljdinim brašnom i tamnom čokoladom (12 komada)
1 zrela banana
1 šalica punomasnog mlijeka
1 žlica limunovog soka
1 žlica javorovog sirupa, plus još za posluživanje
1 žlica kokosovog ulja ili ulja od avokada, plus još za kuhanje
1 veliko jaje, umućeno
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
1 šalica heljdinog brašna
1 žličica praška za pecivo
½ žličice soli
½ šalice kakaa
pola maslaca za preljev (ako želite)
Izmiješajte bananu (zgnječenu vilicom), mlijeko i limunov sok i pustite da smjesa odstoji najmanje 10 minuta.
U posebnoj posudi umutite suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, sol) pa pomiješajte dvije smjesa dok se skroz ne sjedine.
U tavi na umjereno jakoj vatri ugrijte avokadovo ili kokosovo ulje, pa dodajte jednu četvrtinu šalice tijesta i pospite ga usitnjenom tamnom čokoladom ili pločicama kakaa.
Pecite tri do četiri minute, pa preokrenite i ispecite palačinku do kraja. Ponavljajte dok ne ispraznite posudu s tijestom.
Palačinke prelijte s ugrijanim maslacem i javorovim sirupom.
Obožavatelji čokolade zgroženi: Evo kako izgleda biljka kakaovac prije nego se preradi u omiljeni slatkiš
A u kojem trenutku, ako uopće, se stavi javorov sirup i kokosova/avokadova masnoća koji su navedeni u popisu sastojaka ali ne i u opisu izrade?! 🤔 Osim toga, tamna čokolada zagara ako se ovako prži/peče.... Da ne spominjem da pisese da se jedna palačinka treba peći po 3-4 minute, što bi je doslovce pretvorilo u komad ugljena.... Katastrofalan recept, nadam se da nije nitko probao praviti i da niste nikoga zeznuli s ovim.😕