Želite li ojačati prijateljstvo na poslu s kolegama i kolegicama – tračajte, savjetuje nizozemska znanstvenica Lea Ellwardt sa sveučilišta Groningen.
Nakon ispitivanja koje je trajalo godinu dana o tome koliko su zaposlenici često i o čemu tračali, znanstvenici su saznali da je ono pomoglo u boljoj suradnji između zaposlenika, a često se s vremenom razvijalo i prijateljstvo. Koristilo je i kod reguliranja nepoželjnog ponašanja.
Tračanje je u istraživanju kodirano kao razgovaranje o nekoj osobi koja nije prisutna. Ispitanici su priznali da je puno ugodnije bilo širiti pozitivan trač. Negativne informacije, pak, razmjenjivale su samo osobe koje su si vjerovale.
– Širenje negativnih tračeva o nekome podrazumijeva određeni rizik – smatra Ellwardt.
Manje je više
Ipak, da tračanje nije dobro konzumirati u neograničenim količinama, dokazuje i podatak da oni koji su pretjerivali u tračanju nisu bili izrazito popularni. Oni su bez zadrške tračali gdje god su mogli i stigli, pa su ih kolege počeli doživljavati kao – nepouzdane.